Premierul Franţei respinge un eşec al vânzării către Rusia a navelor Mistral în acest stadiu

Eşecul vânzării către Rusia a celor două nave de război de tip Mistral "nu trebuie să fie constatat în acest stadiu", a declarat luni, la Praga, premierul francez Manuel Valls.

427 afișări
Imaginea articolului Premierul Franţei respinge un eşec al vânzării către Rusia a navelor Mistral în acest stadiu

Premierul Franţei respinge un eşec al vânzării către Rusia a navelor Mistral în acest stadiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Obiectivul, prioritatea este construirea" unei soluţii politice pe termen lung în estul Ucrainei, "iar pentru moment este exclus să reintrăm în detaliile şi consecinţele unui eşec care nu trebuie să fie constatat în acest stadiu", a spus Valls.

El răspundea unei întrebări, într-o conferinţă de presă, despre "termenul în care Franţa va fi pregătită să ramburseze" banii plătiţi de Rusia, în cazul în care contractul de vânzare a celor două bastimente - în prezent suspendat în contextul conflictului dintre Occident şi Moscova - nu este finalizat.

Premierul francez a reafirmat că, "pe plan diplomatic, condiţiile nu sunt întrunite pentru această livrare" şi a subliniat că preşedintele François Hollande s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin sâmbătă la Moscova "cu o singură grijă: să existe o instaurare a respectării armistiţiului în estul Ucrainei, iar progresiv definirea unei soluţii politice durabile".

Subiectul navelor de tip Mistral "nu a fost abordat în mod direct de cei doi preşedinţi", a mai spus Valls.

"Este necesar ca mai întâi să se privilegieze armistiţiul, revenirea la pace, acesta este lucrul foarte important pentru Europa, acesta este lucru important pentru ţările respective, acesta este lucrul foarte important, evident, pentru Cehia, să existe un dialog care să poată să permită ieşirea din această criză, aceasta este grija preşedintelui Republicii" franceze, a continuat el.

O săptămână crucială pentru viitorul Ucrainei a început luni. Marţi este posibil să fie relansate negocieri de pace, după trei luni, între rebeli şi reprezentanţi ai Kievului şi să intre în vigoare un armistiţiu în regiunile din estul ţării aflate sub controlul insurgenţilor.

Confruntările armate au continuat în weekend, soldându-se cu cel puţin 11 morţi în rândul civililor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici