Premierul Indiei apără legea care a scos mii de persoane în stradă. Cel puţin 21 de persoane au murit în urma protestelor violente

Premierul Indiei, Narendra Modi, a declarat duminică, în cadrul unui miting electoral organizat la New Delhi, că noua lege privind acordarea cetăţeniei indiene persoanelor de altă religie decât cea musulmană din trei ţări vecine nu ii va afecta pe musulmanii din India, informează Reuters.

1301 afișări
Imaginea articolului Premierul Indiei apără legea care a scos mii de persoane în stradă. Cel puţin 21 de persoane au murit în urma protestelor violente

Narendra Modi: Legea privind cetăţenia nu este împotriva musulmanilor

În cadrul mitingului, la care au participat mii de persoane, Modi a acuzat opoziţia că ar fi minţit în legătură cu prevederile noului act normativ pentru a-i provoca pe cetăţeni să protesteze.

„Legea nu îi afectează pe cei 1,3 miliarde de indieni şi trebuie să îi asigur pe cetăţenii indieni de religie musulmană că această lege nu va schimba nimic pentru ei”, a declarat Modi, care a adăugat că legile pe care Guvernul său le propune nu discriminează minorităţile religioase.

„Nu am întrebat pe nimeni niciodată dacă merge la un templu sau la o moschee atunci când am implementat programe sociale”, a spus acesta.

Declaraţia premierului vine în condiţiile în care cel puţin 21 persoane au murit în urma confruntărilor dintre protestatari şi poliţişti în ultimele zile în timpul unor proteste de amploare la nivel naţional. Protestatarii sunt nemulţumiţi de o lege, adoptată pe 11 decembrie, care le va permite cetăţenilor din Pakistan, Bangladesh şi Afganistan, de altă religie decât cea musulmană, să obţină cetăţenie indiană.

Manifestanţii susţin că noul act normativ discriminează comunitatea musulmană şi nu respectă Constituţia Indiei.

Reuters notează că protestele, declanşate la nivel naţional, sunt cele mai ample manifestaţii împotriva Guvernului Modi de la prima sa alegere, în 2014.

Modificarea legislativă a fost propusă de către partidul premierului Narendra Modi, BJP, iar partidele din opoziţie, grupuri ale minorităţilor naţionale, profesori universitari şi mai mulţi oficiali americani contestă acest proiect, întrucât ar discrimina comunitatea musulmană şi ar permite obţinerea cetăţeniei pe criterii religioase, fapt ce ar încălca Constituţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici