Premierul irakian a ordonat încetarea raidurilor în zonele civile

Premierul irakian, Haidar al-Abadi, a anunţat, sâmbătă, că a ordonat încetarea bombardamentelor în zonele populate, cu scopul de a minimaliza pierderile civile în lupta dusă împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI).

188 afișări
Imaginea articolului Premierul irakian a ordonat încetarea raidurilor în zonele civile

Premierul irakian, Haidar al-Abadi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am ordonat aviaţiei irakiene să înceteze bombardamentele în zonele (populate) de civili, inclusiv în oraşele controlate de SI", a declarat el.

"Dar Guvernul nu îşi va reduce eforturile în vederea urmăririi membrilor SI oriunde ar fi", a subliniat al-Abadi, care s-a exprimat în cursul unei conferinţe organizate în susţinerea a sute de irakieni strămutaţi din cauza violenţelor.

Predecesorul său, Nouri al-Maliki, a făcut obiectul unor critici deoarece a autorizat efectuarea unor atacuri aeriene asupra unor zone dens populate în cadrul operaţiunilor vizând alungarea SI din regiuni pe care această grupare ultraradicală le-a ocupat de la lansarea ofensivei sale fulger, în iunie.

Human Rights Watch a denunţat la sfârşitul lui iulie "bilanţurile teribile" de pierderi civile survenite în urma raidurilor efectuate de armată şi a exercitat presiuni asupra Guvernului de la Bagdad pentru a înceta să folosească "butoaie cu explozivi" în aceste atacuri.

Emisarul special al Naţiunilor Unite în Irak, Nickolay Mladenov, a salutat anunţul lui al-Abadi. "Irakul se confruntă cu o imensă catastrofă umanitară (...), care ar trebui soluţionată respectând drepturile omului", a declarat el sâmbătă.

Unul dintre principalele partide sunnite din ţară, Moutahidoun, a salutat, de asemenea, decizia noului premier, subliniind că aceasta îi încurajează pe locuitorii din zonele sunnite să lupte împotriva SI.

Această decizie "va ajuta, în mod clar, la izolarea grupărilor teroriste şi îi va determina pe locuitorii (din zonele controlate de SI) să-i ia ei înşişi la ţintă", se arată îtr-un comunicat al partidului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici