Premierul Irlandei: UE aşteaptă garanţii din partea Marii Britanii înainte de avansarea negocierilor

Liderii Uniunii Europene probabil vor permite iniţierea în decembrie a negocierilor pe tema viitoarelor relaţii cu Marea Britanie dacă Londra va oferi garanţii în scris privind soluţionarea problemelor discutate în momentul de faţă, afirmă premierul Irlandei, Leo Varadkar.

199 afișări
Imaginea articolului Premierul Irlandei: UE aşteaptă garanţii din partea Marii Britanii înainte de avansarea negocierilor

Premierul Irlandei: UE aşteaptă garanţii din partea Marii Britanii înainte de avansarea negocierilor

"Consider că, la reuniunea din decembrie, vom putea spune că am progresat suficient, ceea ce ne va permite să discutăm mai departe despre tranziţie şi viitoarele aranjamente. Aceasta, desigur, va depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni şi de ce asigurări şi garanţii putem primi, în scris, din partea Marii Britanii", a declarat Leo Varadkar, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Înainte ca Uniunea Europeană să accepte continuarea relaţiilor economice cu statul britanic, Bruxellesul doreşte să obţină din partea Londrei garanţii privind drepturile cetăţenilor europeni, factura Brexit şi rezolvarea problemei legate de graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Guvernul irlandez a cerut Marii Britanii să facă ceva concret în privinţa problemei frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, care până în 1998 fuseseră separate de puncte de control militar.

"Nu va fi posibil să rezolvăm problema graniţei până nu vom începe să vorbim despre relaţiile viitoare dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord", a adăugat Varadkar.

Reprezentanţii Bruxellesului şi Londrei negociază în prezent condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În etapa a doua a negocierilor vor fi stabilite viitoarele relaţii bilaterale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici