Premierul israelian vrea să îşi mobilizeze miniştrii pentru a ataca Iranul

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi ministrul Apărării, Ehud Barak, vor să înlăture opoziţia majorităţii miniştrilor faţă de un atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

698 afișări
Imaginea articolului Premierul israelian vrea să îşi mobilizeze miniştrii pentru a ataca Iranul

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barak a dezminţit luni informaţii publicate de presa israeliană potrivit cărora ar fi hotărât deja, împreună cu Netanyahu, să atace Iranul, în pofida opoziţiei comandanţilor armatei şi serviciilor de informaţii.

Cotidianul israelian Haaretz scrie că majoritatea celor mai importanţi opt miniştri se opune unei asemenea operaţiuni. Doar Netanyahu, Barak şi ministrul de Externe Avigdor Lieberman susţin "opţiunea militară" împotriva Iranului.

În schimb, ministrul de Interne şi liderul partidului ultraortodox Shass, Elie Yishai, ministrul însărcinat cu serviciile de informaţii, Dan Meridor, ministrul fărtă portofoliu Benny Begin, ministrul însărcinat cu Afacerile Strategice, Moshe Yaalon, şi ministrul Finanţelor, Youval Steinitz, se opun atacării Iranului.

În opinia acestor opozanţi, este necesar ca Israelul să continue să mobilizeze ţările occidentale pentru a exercita presiuni economice asupra Iranului, în măsura în care Israelul nu îşi poate permite să acţioneze singur din punct de vedere militar, fără să se coordoneze cu Statele Unite.

Haaretz, care citează miniştri şi oficiali de rang înalt din domeniul Apărării şi Afacerilor Externe, afirmă că raportul asupra programului nuclear iranian, care urmează să fie făcut public, la 8 noiembrie, de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA), va avea "o influenţă decisivă" asupra Guvernului israelian.

Israelul, inamic recunoscut al Republicii islamice Iran, şi ţări occidentale acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzaţie dezminţită de către regimul de la Teheran.

Statul evreu este considerat o putere nucleară în regiune, deşi nu a confirmat sau negat niciodată că deţine focoase nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici