Premierul Italiei, Mario Draghi, a decis să demisioneze

Premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat joi seară, după consultări cu preşedintele Sergio Mattarella în contextul destrămării coaliţiei care susţinuse până acum Guvernul de uniune naţională, că a decis să demisioneze.

919 afișări
Imaginea articolului Premierul Italiei, Mario Draghi, a decis să demisioneze

Premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat joi seară, după consultări cu preşedintele Sergio Mattarella în contextul destrămării coaliţiei care susţinuse până acum Guvernul de uniune naţională, că a decis să demisioneze.

Mario Draghi a convocat o şedinţă de guvern şi i-a anunţat pe miniştri că îşi va prezenta demisia. "În această seară, îmi voi depune demisia. Nu mai există majoritatea de uniune naţională", a declarat Mario Draghi, conform cotidianului La Repubblica.

"Încă de la primul meu discurs, cel din momentul instalării prin votul Parlamentului, eu am spus permanent că acest Executiv va merge înainte doar dacă va fi clară perspectiva de a realiza programul de guvernare pe baza căruia forţele politice au acordat încrederea. Această abordare compactă a fost fundamentală pentru a înfrunta provocările din aceste luni. Aceste condiţii nu mai există acum", a argumentat Mario Draghi, citat de agenţia ANSA.

Înainte de anunţul demisiei, premierul Mario Draghi s-a consultat cu preşedintele Sergio Mattarella, întrucât, deşi obţinuse votul Parlamentului pentru un program de măsuri sociale, coaliţia guvernamentală de uniune naţională părea să se destrame. Senatul Italiei a confirmat, joi după-amiază, cu 172 de voturi pentru şi 39 împotrivă, susţinerea pentru un set de măsuri de asistenţă destinate companiilor, angajaţilor şi pensionarilor, în contextul crizei economice şi energetice. Însă Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) a refuzat să participe la vot, distanţându-se de celelalte partide care susţin Guvernul Mario Draghi.

Giuseppe Conte, liderul Mişcării 5 Stele, semnalase de câteva zile că nu va susţine noile măsuri sociale, disociindu-se de coaliţia de uniune naţională. Formaţiunea populistă pare să dorească alegeri parlamentare anticipate, la fel ca şi partidul Liga (extremă-dreapta), condus de Matteo Salvini.

Premierul Mario Draghi, aflat în fruntea Guvernului de uniune naţională începând din februarie 2021, sugerase că în cazul pierderii susţinerii se va retrage. Draghi era susţinut în continuare de Partidul Democrat (centru-stânga) şi de Italia Viva (centru-stânga). Şi formaţiunea Forza Italia (centru-dreapta), condusă de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, părea să prefere negocierile politice pentru evitarea alegerilor anticipate.

Acum, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, va convoca toate partidele parlamentare pentru consultări şi va decide dacă va încerca să obţină o majoritate pentru un nou guvern ori va convoca direct alegeri parlamentare anticipate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici