Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat, cu ocazia vizitei la Pearl Harbor, că Japonia nu va mai declanşa niciodată un război

Premierul japonez Shinzo Abe, în cursul vizitei simbolice la Pearl Harbor, a afirmat că ţara sa nu va mai purta niciodată un război şi a prezentat condoleanţe victimelor atacului efectuat de Japonia pe data de 7 decembrie 1941, scrie agenţia de ştiri Reuters.

1599 afișări
Imaginea articolului Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat, cu ocazia vizitei la Pearl Harbor, că Japonia nu va mai declanşa niciodată un război

Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat, cu ocazia vizitei la Pearl Harbor, că Japonia nu va mai declanşa niciodată un război (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

"Nu trebuie să mai repetăm ororile războiului. Acesta este un jurământ solemn făcut de noi, poporul Japoniei", a declarat premierul.

"Transmit sincere şi veşnice condoleanţele pentru sufletele celor care şi-au pierdut vieţile aici, precum şi pentru sufletele tuturor femeilor şi bărbaţilor curajoşi ale căror vieţi au fost curmate într-un război care a început chiar aici", a mai afirmat Abe.

Premierul japonez însă nu şi-a cerut scuze pentru atac, o acţiune care i-ar fi iritat pe susţinătorii săi conservatori, dintre care mulţi susţin că Japonia a fost forţată să declanşeze războiul din cauza sancţiunilor impuse de SUA.

În dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941, o flotă aeronavală japoneză a bombardat prin surprindere baza navală americană de la Pearl Harbor, cu intenţia de a paraliza puterea militară americană din Pacific.

Abe este primul premier japonez care vizitează memorialul USS Arizona, construit peste rămăşiţele cuirasatului USS Arizona, care a fost scufundat în cursul atacului. De la încheierea războiului, trei alţi şefi de guvern de la Tokyo au întreprins vizite la Pearl Harbor, însă fără a vizita şi memorialul.

În luna mai, Barack Obama a efectuat o vizită istorică la Hiroshima, fiind primul preşedinte american care vizitează oraşul japonez în timpul mandatului la Casa Albă, după bombardamentele nucleare din 1945, care au provocat decesul a 140.000 de persoane.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici