Premierul nipon vrea să participe la discuţiile cu Kim Jong Un. Temerile Japoniei

Guvernul de la Tokyo a transmis regimului de la Phenian că premierul nipon Shinzo Abe doreşte să aibă o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în contextul în care Japonia se teme că ar putea fi exclusă de la discuţiile inter-coreene, relatează presa niponă, citând surse diplomatice.

1751 afișări
Imaginea articolului Premierul nipon vrea să participe la discuţiile cu Kim Jong Un. Temerile Japoniei

Premierul nipon vrea să participe la discuţiile cu Kim Jong Un. Temerile Japoniei

Abe a subliniat în repetate rânduri că "dialogul cu (regimul din) Coreea de Nord doar de dragul dialogului este lipsit de sens", şi în acelaşi timp a susţinut necesitatea menţinerii presiunii asupra Phenianului, informează site-ul agenţiei Dpa.

Premierul nipon vrea să discute cu Kim în legătură cu programele de înarmare balistică şi nucelară ale Phenianului şi situaţia cetăţenilor japonezi răpiţi în urmă cu mai multe decenii de Coreea de Nord.

Abe mai susţine că implementarea Declaraţiei de la Phenian din anul 2002, între Japonia şi Coreea de Nord, ar genera beneficii economice pentru Phenian, în schimbul normalizării relaţiilor între cele două state.

Japonia consideră că 17 cetăţeni au fost răpiţi în anii '70-'80 de Coreea de Nord. Cinci dintre aceştia s-au întors în Japonia în anul 2002.

Preşedintele american Donald Trump a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean până în luna mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului, lansată pe fondul detensionării relaţiilor între cele două Corei în perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici