Premierul Olandei: UE vrea să trimită înapoi în Turcia "TOŢI REFUGIAŢII care nu sunt sirieni"

UE aşteaptă de la Turcia să reprimească "toţi refugiaţii care nu sunt sirieni" şi să facă totul pentru a opri plecarea migranţilor sirieni de pe coastele turce, a subliniat luni premierul olandez Mark Rutte, la sosirea la summitul menit să impulsioneze cooperearea UE-Turcia în criza migraţiei.

7518 afișări
Imaginea articolului Premierul Olandei: UE vrea să trimită înapoi în Turcia "TOŢI REFUGIAŢII care nu sunt sirieni"

Premierul Olandei: UE vrea să trimită înapoi în Turcia "toţi refugiaţii care nu sunt sirieni" (Imagine: Alexandru Hojda/ Arhiva Mediafax Foto)

"Este foarte important ca Turcia să fie mai întâi pregătită să reprimească toţi refugiaţii care nu sunt sirieni", a declarat Rutte, care a asistat duminică seara la o reuniune de coordonare cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul turc Ahmet Davutoglu, relatează AFP online.

"Însă acest lucru nu este suficient. Într-un final dorim ca valul de refugiaţi sirieni (care pleacă de pe coastele turce) să fie zero. Vom vedea ce măsuri pot fi luate" în acest sens, a adăugat premierul olandez, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Rutte s-a declarat totodată "optimist moderat" atunci când a fost întrebat despre "concesiile" pe care Turcia le-ar putea face UE. Uniunea are nevoie disperată de cooperarea Ankarei în vederea reducerii numărului unor noi sosiri pe coastele Greciei, care urmează să se crească odată cu venirea primăverii şi îmbunătăţirea vremii.

Europenii speră ca Ankara să pună în aplicare, începând din iunie, aşa cum a promis, un acord de readmisie a tuturor migranţilor economici şi a tuturor solicitanţilor de azil refuzaţi în Europa şi care au sosit pe continent din Turcia, care urmează, la rândul ei, să-i trimită în ţările de origine.

Însă aceste exigenţe prezentate de către Mark Rutte - care îi privesc pe eventuali solicitanţi de azil irakieni, eritreeni sau afgani - provoacă rezerve unor ONG-uri şi ONU în ceea priveşte legalitatea lor în baza dreptului internaţional.

Turcia şi UE sunt "de acord că trebuie să reia controlul etapă cu etapă, lucru valabil atât pentru refugiaţii care nu sunt sirieni, cât şi pentru refugiaţii sirieni, în final (...). Aceasta este ambiţia noastră comună, de a pune capăt «business modelului» traficanţilor de fiinţe umane şi traversării periculoase" a Mării Egee, a subliniat premierul olandez.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici