Premierul şi jumătate dintre miniştrii Norvegiei, cenzuraţi de Facebook. Postarea de la care a pornit totul

Jumătate din miniştrii guvernului norvegian, dar şi premierul ţării scandinave care au distribuit pe paginile lor de Facebook o postare a ziarului Aftenposten cu celebra fotografie a lui Nick Ut „Fata din napalm”, s-au trezit la doar câteva ore că postările lor au fost şterse.

2492 afișări
Imaginea articolului Premierul şi jumătate dintre miniştrii Norvegiei, cenzuraţi de Facebook. Postarea de la care a pornit totul

Premierul şi jumătate dintre miniştrii Norvegiei, cenzuraţi de Facebook. Postarea de la care a pornit totul

Astfel, cel mai mare ziar din Norvegia, Aftenposten, a acuzat Facebook de cenzură şi de „abuz de putere”, după ce platforma de social media a şters una dintre cele mai reprezentative fotografii ale Războiului din Vietnam din newsfeed-ul publicaţiei. Redactorul-şef şi, în acelaşi timp, directorul executiv al Aftenposten, Espen Egil Hansen, i-a adresat o scrisoare deschisă fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, în care îl acuză de cenzură, argumentând că giganţii tehnologiei din Silicon Valley subminează autoritatea presei şi abilitatea jurnaliştilor de a decide ce să publice. „Este regretabil că Facebook a înlătura o postare de pe pagina mea”, a declarat primul ministru al Norvegiei pentru publicaţia norvegiană Aftenposten, potrivit Gândul.

Acesta este doar cel mai recent exemplu de tensiuni în creştere între ziarişti şi reţeaua socială, pe tema puterii pe care o are gigantul social media de a distribui conţinut. Ministrul Culturii din Norvegia, Linda Helleland, a convocat o întâlnire între liderii jurnaliştilor norvegieni şi reprezentanţi ai Facebook pentru a discuta libertatea de exprimare şi de distribuţie a ştirilor. 

Postarea includea imaginea unei fetiţe dezbrăcate care fugea din calea efectelor unei bombe cu napalm pe care fotograful Nick Ut a surprins-o în timpul Războiului din Vietnam.

Hansen a declarat că a primit miercuri un e-mail din partea biroului Facebook din Hamburg prin care reprezentanţii gigantului social media cereau ziarului să şteargă fotografia de pe pagina sa de Facebook, motivând că încalcă politica reţelei privind afişarea de imagini care conţin nuditate. Acesta a mai spus şi că, înainte ca ziarul să aibă şansa să acţioneze în vreun fel, Facebook a şters articolul şi fotografia din istoricul publicaţiei. Un mesaj care a urmat acestui moment, postat de autorul Egeland, care critica decizia Facebook de a elimina fotografia, a fost de asemenea împiedicat de la publicare, susţine Hansen. 

PENTRU ARTICOLUL INTEGRAL ACCESAŢI AICI

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici