Premierul turc a anunţat componenţa Guvernului interimar, din care fac parte doi miniştri pro-kurzi

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anunţat vineri componenţa Guvernului interimar care va conduce Turcia până la alegerile anticipate din 1 noiembrie şi din care fac parte doi miniştri pro-kurzi, relatează agenţia oficială Anadolu, citată de DPA în pagina online.

187 afișări
Imaginea articolului Premierul turc a anunţat componenţa Guvernului interimar, din care fac parte doi miniştri pro-kurzi

Ahmet Davutoglu (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Cabinetul format din 26 de membri este dominat de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), dar include de asemenea doi miniştri din cadrul Partidului Democrat al Poporului (HDP, pro-kurd) şi unul din Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP, extrema-dreaptă).

Membrii opoziţiei au primit ministere mai puţin importante, deşi HDP a obţinut portofoliul relaţiei cu Uniunea Europeană.

Conform legislaţiei turce, un astfel de Guvern interimar trebuie să includă toate partidele pe bază proporţională, dar Partidul Poporului Republican (CHP) a refuzat să facă parte din Cabinet, iar majoritatea membrilor MHP au decis să nu participe.

Noul ministru de Externe va fi Feridun Sinirlioglu, un diplomat de carieră, în timp ce Mehmet Simsek va fi în continuare ministrul Finanţelor.

Componenţa Guvernului a fost anunţată după ce Davutoglu, liderul AKP, s-a întâlnit cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Alegerile anticipate vor avea loc după ce la scrutinul legislativ din iunie AKP nu a reuşit să obţină suficiente mandate pentru a guverna singur, pentru prima dată după 2002. Negocierile în vederea formării unei coaliţii au eşuat, astfel că Erdogan a convocat alegeri anticipate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici