Premierul turc: Netanyahu este la fel ca "teroriştii" de la Paris. A comis în Fâşia Gaza crime împotriva umanităţii

Premierul islamo-conservator turc Ahmet Davutoglu l-a acuzat joi pe omologul său israelian Benjamin Netanyahu că a comis în Fâşia Gaza "crime împotriva umanităţii" echivalente celor ale "teroriştilor" islamişti soldate cu 17 morţi la Paris.

671 afișări
Imaginea articolului Premierul turc: Netanyahu este la fel ca "teroriştii" de la Paris. A comis în Fâşia Gaza crime împotriva umanităţii

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La fel ca teroriştii care au comis masacrele de la Paris, Netanyahu a comis crime împotriva umanităţii la conducerea Guvernului care a masacrat copii ce se jucau pe plajele (Fâşeiei) Gaza", a declarat Davutoglu pentru presă, înainte să ia avionul pentru a pleca într-o vizită la Bruxelles.

Declaraţiile şefului Guvernului turc intervin în plin "război" verbal între liderii Turciei şi Israelului, ale căror relaţii se află cel mai slab nivel.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că îi este "greu să înţeleagă cum a îndrăznit (Netanyahu)" să participe la marşul organizat duminică în Franţa, după atacurile islamiste care au vizat jurnalişti de la săptămânalul de satiră Charlie Hebdo, poliţişti şi patru clienţi evrei ai unui magazin cu specific evreiesc.

Şeful Guvernului israelian i-a răspuns sec, miercuri seara, denunţând "afirmaţii ruşinoase" care "este necesar să fie condamnate de către comunitatea internaţională, deoarece războiul împotriva terorismului nu poate reuşi dacă ea nu se ghidează după o morală clară".

Şeful de stat islamo-consservator, care conduce Turcia fără întrerupere din 2003, îi critică în mod regulat pe liderii israelieni, pe care i-a acuzat în iulie că l-au "depăşit pe Hitler în materie de barbarie".

Aproape 2.200 de palestinieni, marea majoritate civili, au fost ucişi în ofensiva israeliană care a avut loc în perioada iulie-august în Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării Hamas, unul dintre obiective fiind oprirea tirurilor de rachete palestiniene. Peste 70 de persoane au fost ucise din tabăra israeliană, marea majoritate militari.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au deteriorat după asaltul israelian, în 2010, asupra unei flotile închiriate de către un ONG turcesc cu scopul de sparge blocada impusă de israelieni Fâşiei Gaza, în care comandouri israeliene au ucis zece cetăţeni turci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici