Premierul Turciei: ISIS, responsabil pentru ATENTATUL sinucigaş din Istanbul. O imagine pare să surprindă momentul exploziei - FOTO

Premierul turc Ahmet Davutoglu afirmă că gruparea Statul Islamic (SI) se află în spatele atacului sinucigaş de la Istanbul, soldat cu zece morţi, majoritatea turişti germani, relatează AP în pagina electronică.

14117 afișări
Imaginea articolului Premierul Turciei: ISIS, responsabil pentru ATENTATUL sinucigaş din Istanbul. O imagine pare să surprindă momentul exploziei - FOTO

Nouă dintre cele zece persoane ucise la Istanbul sunt germani (Imagine: AFP/MEdiafax Foto)

UPDATE: O imagine pare să surprindă momentul comiterii atacului sinucigaş din Istanbul

O imagine care surprinde momentul în care teroristul sirian s-a aruncat în aer într-o zonă turistică din Istanbul a fost difuzată pe site-uri ale presei turce, deşi autenticitatea fotografiei nu a fost confirmată oficial, informează Daily Mail.

Imaginea pare să surprindă momentul în care un membru al reţelei teroriste Stat Islamic s-a aruncat în aer într-o zonă turistică din Istanbul, atentat soldat cu moartea a zece persoane şi rănirea altor cinci. Deflagraţia a avut loc în dreptul unui obelisc de origine egipteană unde erau adunaţi sute de turişti.

Imaginea nu a fost autentificată de autorităţile turce.

UPDATE: Statul Islamic este responsabil de atacul de la Istanbul, afirmă premierul Davutoglu

Turcia este hotărâtă să lupte împotriva grupării jihadiste până când aceasta nu va mai reprezenta "o ameninţare" pentru ţara sa sau pentru lume, a declarat Davutoglu.

Autorităţile turce afirmă că un cetăţean sirian în vârstă de 28 de ani a comis marţi atacul din cartierul istoric Sultanahmet din Istanbul, un important centru turistic.

Nouă dintre cele zece persoane ucise marţi în atacul sinucigaş cu bombă, în centrul turistic al Istanbulului, sunt germani, iar potrivit autorităţilor turce atacatorul este un bărbat care are legături cu Siria, relatează DPA online.

O sursă din cadrul Biroul premierului turc a declarat că germani se află printre persoanele ucise în zona Sultanahmet. Potrivit agenţiei turce Anadolu, controlată de stat, premierul Ahmet Davutoglu a discutat cu Angela Merkel.

"Suntem profund îngrijoraţi de faptul că cetăţeni germani s-ar putea afla şi probabil se află printre victime şi răniţi", a declarat anterior Merkel la Berlin.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a confirmat că printre morţi se află străini, însă nu a precizat naţionalităţile acestora. El l-a identificat pe suspect ca fiind un sirian născut în 1988.

De asemenea, dintre cele 15 persoane rănite, două se află în stare gravă, a anunţat el.

Ministerul norvegian de Externe a confirmat că un cetăţean norvegian a fost "rănit uşor". Potrivit CNN Turk, un peruvian a fost, de asemenea rănit.

Ministerul german de Externe a anunţat că se află în contact cu autorităţile turce şi i-a îndemnat pe cetăţenii germani să evite zonele aglomerate din Istanbul.

Explozia puternică, auzită de la câţiva kilometri distanţă, a avut loc în jurul orei locale 10.15, la Sultanahmet - unde se află Muzeul Sfânta Sofia şi Moscheea Albastră, ambele atracţii turistice majore, în partea europeană a metropolei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat, la Ankara, un atac "terorist". El a afirmat că o persoană de origine siriană este autorul, evocând primele elemente ale anchetei.

Nicio grupare nu a revendicat atacul, care are loc pe fondul unei intensificări a violenţelor în Turcia.

Autorităţile au atribuit trei sângeroase atacuri sinucigaşe, comise anul trecut, grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care deţine controlul asupra unor vaste bucăţi din teritoriile Siriei şi Irakului vecine. În Turcia au loc, de asemenea, confruntări sângeroase cu militanţi kurzi.

Premierul Ahmet Davutoglu urma să convoace o reuniune de securitate la Ankara.

Un grup important de poliţişti şi lucrători în domeniul intervenţiilor de urgenţă a intervenit la locul exploziei după ce poliţia a izolat zona în care a avut loc explozia.

Guvernul a impus, de asemenea, o interdicţie temporară asupra transmisiilor media în urma exploziei.

Televiziunea de stat şi alte posturi importante nu au prezentat imagini de la faţa locului. Reporteri aflaţi la Sultanahmet, inclusiv un jurnalist DPA, întâmpinau dificultăţi în a fotografia sau a avea acces în zona respectivă.

Turcia - care se învecinează cu Irakul şi Siria, două ţări devastate de războaie civile - s-a confruntat la rândul ei, în ultimul an, cu o intensificare a violenţelor.

Cel mai sângeros atac din istoria ţării a avut loc în octombrie, la Ankara. Doi atacatori sinucigaşi s-au detonat în apropierea unei gări, în timpul unui miting prokurd paşnic, omorând 100 de persoane.

Militanţi din cadrul Statului Islamic au fost învinovăţiţi de acest atac, la fel ca în cazul atacului sinucigaş comis în iunie, în sudul ţării, soldat cu peste 30 de morţi. Însă gruparea jihadistă nu le-a revendicat niciodată.

Turcia şi-a intensificat lupta împotriva Statului Islamic anul trecut, după o perioadă în care a fost criticată pentru că nu depune suficiente eforturi împotriva acestei grupări extremiste.

În paralel s-au intensificat violenţele în sud-estul ţării, unde forţe de securitate turce au reluat lupta împotriva militanţilor kurzi, după ce un proces de pace s-a prăbuşit la mijlocul anului trecut.

Erdogan a criticat - în discursul pe care l-a susţinut după explozia de marţi - universitari care au denunţat politica în domeniul drepturilor omului practicată de Turcia în zonele cu populaţie majoritar kurdă din ţară.

Sute de oameni au fost ucişi în aceste confruntări armate din sud-estul ţării, inclusiv membri ai forţelor de securitate, militanţi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi civili. Restricţii dure de circulaţie au fost impuse în unele districte, ceea ce a determinat organizaţii cu activitate în domeniul drepturilor omului să-şi exprime îngrijorarea.

Istanbulul s-a confruntat, de asemenea, cu violenţe sporadice, în principal din partea unor organizaţii de extremă stânga. O persoană a fost ucisă luna trecută într-un atac cu mortier asupra unui aeroport din oraş. Atacul nu a fost revendicat în mod clar.

Ultimul atac sângeros a fost comis în oraş în 2003, când presupuşi militanţi din cadrul organizaţiei teroriste Al-Qaida au detonat patru camioane-capcană în decurs de două zile şi au ucis cel puţin 57 de persoane. Aceste atacuri au vizat sinagogi, o bancă şi Consulatul britanic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici