Premierul Waloniei afirmă că regiunea nu se opune CETA, ci doar anumitor clauze ale acestui acord

Regiunea belgiană nu se opune întregului acord comercial UE-Canada (CETA), ci doar anumitor prevederi, cum ar fi cele referitoare la sistemul de arbitraj, care ar putea fi exploatat de marile corporaţii, a declarat premierul Waloniei, Paul Magnette, potrivit agenţiei Reuters.

1202 afișări
Imaginea articolului Premierul Waloniei afirmă că regiunea nu se opune CETA, ci doar anumitor clauze ale acestui acord

Premierul Waloniei afirmă că regiunea nu se opune CETA, ci doar anumitor clauze ale acestui acord

"Să fie clar, nu sunt un sol al antiglobalizării, îmi doresc un acord," a spus premierul walon, în cadrul unui interviu acordat cotidianului francez Liberation.

Însă, oficialul a precizat că sistemul de arbitraj creat pentru a soluţiona disputele între investitori şi guverne poate să fie exploatat de marile corporaţii, fapt ce le-ar permite să dicteze politicile publice.

"Aş prefera ca această entitate să dispară cu totul şi să ne bazăm pe tribunalele noastre," a afirmat premierul.

Magnette a mai declarat că Walonia era pregătită să accepte un amendament cu caracter obligatoriu la CETA prin care să fie reinterpretate prevederile privind curţile de arbitraj, serviciile publice şi legislaţia în domeniul protecţiei mediului, deşi ar fi preferat o renegociere completă.

Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici