Presa chineză schimbă tonul faţă de manifestaţiile din Hong Kong, înaintea Zilei Naţionale

Beijingul părea dispus marţi să se înarmeze cu răbdare în privinţa protestelor din Hong Kong, potrivit relatărilor din presa oficială, care face apel la "raţiune", în ajunul Zilei Naţionale a Chinei.

635 afișări
Imaginea articolului Presa chineză schimbă tonul faţă de manifestaţiile din Hong Kong, înaintea Zilei Naţionale

Presa chineză schimbă tonul faţă de manifestaţiile din Hong Kong, înaintea Zilei Naţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Foarte discretă în privinţa manifestaţiilor din fosta colonie britanică, presa oficială de la Beijing şi în special postul naţional de televiziune, şi-au îndreptat atenţia în principal asupra ceremoniilor programate la 1 octombrie, care vor fi marcate de prezenţa în Piaţa Tiananmen a preşedintelui Xi Jinping, însoţit de membri din conducerea Partidului Comunist chinez (PCC).

"Să lăsăm raţiunea să prevaleze", titrează într-un editorial China Daily, cotidianul oficial de limbă engleză. "Este greu de crezut că se poate ajunge la o societate mai bună prin acţiuni violente", adaugă cotidianul, care lansează un nou atac la adresa "extremiştilor politici" aflaţi la conducerea mişcării de protest "Occupy Central".

"Se conturează un scenariu întunecat", avertizează cotidianul, care susţine că organizatorii manifestaţiilor au recunoscut că "mulţimea de oameni aflată în stradă a scăpat de sub control".

Retragerea forţelor de intervenţie arată că autorităţile din Hong Kong "pot da dovadă de reţinere", pentru ca "locuitorii să realizeze daunele provocate de manifestanţi", mai avertizează cotidianul chinez.

Manifestanţii din Hong Kong, în frunte cu studenţii, protestează faţă de decizia Beijingului, anunţată în luna august, de a introduce votul direct pentru alegerea şefului Guvernului începând din 2017, păstrând însă controlul asupra candidaturilor.

La rândul său, sub titlul "Campania Occupy Central provoacă zgomot", cotidianul de limbă engleză Global Times afirmă, într-un editorial, că, dacă "oponenţii îşi continuă campania, vor provoca mai multe probleme locuitorilor, investiţiile vor avea de suferit, iar Bursa şi pieţele vor fi afectate". Acest lucru "va lovi în interesele populaţiei", adaugă cotidianul, care reafirmă că "Guvernul central nu va ceda în faţa haosului". Recunoscând că "oponenţii au avut succes în mobilizarea susţinătorilor lor", cotidianul oficial consideră însă că aceştia se află acum "în impas".

Pe de altă parte, Cotidianul Poporului, publicaţia Partidului Comunist, subliniază, într-un comentariu, că organizatorii manifestaţiilor dau dovadă de dispreţ faţă de "statul de drept". Un alt comentariu, într-un ton mai moderat, subliniază necesitatea "stabilităţii" în Hong Kong.

China se pregăteşte începând de marţi pentru o săptămână de evenimente pentru a marca Ziua Naţională, iar autorităţile de la Beijing au cenzurat masiv informaţiile provenind din Hong Kong.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a calificat, luni, manifestaţiile drept "acţiuni ilegale care ameninţă statul de drept şi securitatea publică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici