Presa din Rusia cere adevărul despre trupele ruse din Ucraina: "Suntem în punctul în care tăcerea poate provoca un incendiu monstruos"

Mai multe instituţii de presă independente din Rusia au cerut miercuri adevărul despre o participare militară rusă în conflictul din Ucraina, la o zi după anunţul Kievului privind capturarea a zece paraşutişti ruşi, care ar fi traversat frontiera "accidental", potrivit Moscovei.

4084 afișări
Imaginea articolului Presa din Rusia cere adevărul despre trupele ruse din Ucraina: "Suntem în punctul în care tăcerea poate provoca un incendiu monstruos"

Paraşutişti ruşi capturaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia luptă împotriva Ucrainei şi dacă da, din ce motive?", întreabă într-un editorial unul dintre principalele cotidiene ruse, Vedomosti.

"Fără îndoială, politicienii şi militarii ruşi vor să acţioneze ca în Crimeea, unde participarea soldaţilor noştri nu a fost recunoscută decât după un timp", speculează cotidianul, evocând anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene în martie.

Dar "este imposibil să păstrezi informaţia absolut secretă. Va fi nevoie de un responsabil pentru victimele" din cadrul armatei ruse, avertizează Vedomosti.

Mai multe instituţii de presă de opoziţie - între care Novaia Gazeta, ziarul online Fontanka.ru şi postul de televiziune Dojd - au publicat reportaje privind înmormântarea luni, în apropiere de Pskov (vest), a doi paraşutişti ruşi care au murit în Ucraina, conform apropiaţilor lor.

"Luni, am fost martorii înmormântării, în regiunea Pskov, a unor paraşutişti a căror moarte este ţinută secretă", scrie Novaia Gazeta, care publică fotografii cu mormintele lui Leonid Kiciatkin şi Aleksandr Osipov, decedaţi la 19 şi 20 august.

Conform apropiaţilor militarilor, intervievaţi de ziar, cei doi paraşutişti au fost ucişi în luptele dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei.

"Zeci de membri ai Diviziei 76 aeropurtate nu le mai răspund apropiaţilor lor (...), în timp ce superiorii lor dau asigurări că sunt teferi", scrie Novaia Gazeta.

"Suntem în punctul în care tăcerea poate provoca un incendiu monstruos", rezumă ziarul online Pskovskaia Gubernîia, al cărui site a fost inaccesibil câteva ore după publicarea reportajului privind înmormântarea paraşutiştilor.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, întrebat marţi seara la summitul regional de la Minsk despre cei zece paraşutişti ruşi capturaţi de Kiev, a declarat că aceştia efectuau misiuni de "patrulare la frontieră şi s-ar fi putut afla pe teritoriul ucrainean".

El a mai afirmat că zeci de soldaţi ucraineni au trecut de asemenea frontiera în Rusia, după care s-au întors în Ucraina.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici