Presa germană: Dominaţia Angelei Merkel este subminată de François Hollande

Preşedintele francez François Hollande a impus euroobligaţiunile ca principala temă a summitului european de miercuri de la Bruxelles, punând în discuţie dominaţia cancelarului Angela Merkel asupra acestor întâlniri, scrie presa germană joi.

604 afișări
Imaginea articolului Presa germană: Dominaţia Angelei Merkel este subminată de François Hollande

Presa germană: Dominaţia Angelei Merkel este subminată de François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Holande stabileşte agenda europeană", titra joi dimineaţa ediţia online a publicaţiei Die Zeit, susţinută de ediţia online a Spiegel, care aprecia că "Hollande a privat-o pe Merkel de statutul de vedetă". Însă cele două săptămânale de centru-stânga împărtăşesc aceleaşi temeri cu privire la rezultatele concrete pe care Hollande le va obţine la final.

"Este primul summit european, după ani de zile, care nu este dominat de Merkel", apreciază Spiegel în ediţia online, subliniind că, în acelaşi timp, este "pentru prima oară, după ani de zile, când germanii şi francezii nu se întâlnesc înainte de summit pentru a stabili o poziţie comună". Cu toate acestea, săptămânalul consideră "improbabilă" o victorie a lui Hollande în privinţa eurobondurilor.

Odată cu alegerea euroobligaţiunilor, aceste împrumuturi europene de care Berlinul nu vrea să audă vorbindu-se, François Hollande "a ales în mod intenţionat" un subiect controversat, cu scopul de a o "sfida" pe şefa Guvernului german şi a afirma că "Merkozy (duetul format cu fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy) este de domeniul trecutului".

La rândul său, Die Zeit o vede pe Merkel "în defensivă". "Este delicat să spui constant nu, în timp ce situaţia din Europa nu se ameliorează, în continuare, deloc. Este cu atât mai dificil atunci când un alt (oficial) avansează fără încetare propuneri", comentează săptămânalul.

Mult mai belicos, Süddeutsche Zeitung scrie că Merkel şi Hollande se află "pe o traiectorie de coliziune" şi apreciază că în cursul acestui summit se poate vorbi despre "lovitură pentru lovitură", fiecare având aliaţi influenţi.

Cotidianul Bild relevă, în ediţia online, că "s-a vorbit mult, dar fără vreun rezultat" concret.

Purtând o dispută cu privire la euroobligaţiuni, Franţa şi Germania "şi-au marcat teritoriul" şi "niciodată statele membre - dar mai ales motoarele europene francez şi german - nu au avut poziţii atât de îndepărtate asupra revendicărilor ca astăzi (miercuri)", comentează cel mai citit cotidian din Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici