Presa internaţională: Schimbarea termenului "rom", neconformă cu obligaţiile internaţionale ale României

Iniţiativa controversatului deputat Silviu Prigoană privind schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan" ar fi neconformă cu obligaţiile internaţionale ale României, comentează presa internaţională.

41 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională: Schimbarea termenului "rom", neconformă cu obligaţiile internaţionale ale României

Presa internaţională: Schimbarea termenului "rom", neconformă cu obligaţiile internaţionale ale României (Imagine: Mediafax Foto)

"Propunerea este un subiect de îngrijorare şi ar consolida vechi stereotipuri şi prejudecăţi", afirmă Andrzej Mirga, reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pe problema romilor, citat de revista Time, în ediţia electronică.

"Ar fi, de asemenea, neconformă cu obligaţiile internaţionale ale României. Preferinţele romilor din România privind felul în care vor să fie numiţi ar trebui respectate. De altfel, (folosirea termenului rom) a fost o decizie politică conştientă, tocmai pentru a lăsa în urmă stereotipurile care puneau semnul egal între ţigan şi criminalitate (şi) sărăcie", adaugă el.

Douăzeci şi patru de organizaţii de romi au trimis o scrisoare de protest la summitul recent al OSCE din Kazahstan, în care afirmau că termenul ţigan "este asociat în memoria colectivă a romilor cu sclavia care a existat în România între 1385 şi 1856, precum şi cu deportările forţate din cel de-al Doilea Război Mondial", precizează revista americană, amintind că OSCE a mai criticat România, în urmă cu 15 ani, pentru că a încercat să clasifice minoritatea romă ca ţigani.

Având în vedere că Parlamentul nu va lua probabil o decizie pe această temă până în 2011, mişcarea de protest faţă de această iniţiativă se consolidează. Grupurile romilor continuă să facă lobby la Bucureşti, în timp ce activişti din Canada au iniţiat o petiţie mondială pe care ar urma să o trimită Guvernului român.

Subiectul este tratat şi de blogul publicaţiei britanice The Economist, care menţionează că proiectul legislativ a fost depus de "un parlamentar controversat numit Silviu Prigoană, care uneori este denumit «Regele Gunoaielor» din Bucureşti, din cauza unei firme de salubrizare pe care o deţine".

Prigoană, care face parte din Partidul Democrat Liberal aflat la putere, susţine că a iniţiat proiectul la insistenţa unor grupuri (anonime) de romi din Transilvania. Însă organizaţiile de romi suspectează că este un proiect al preşedintelui Traian Băsescu, care a apreciat în septembrie că folosirea termenului rom este o "greşeală", precizează The Economist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici