Presa străină comentează decizia CC privind renumărarea voturilor nule

Presa străină comentează decizia Curţii Constituţionale de renumărare a voturilor declarate nule în scrutinul prezidenţial, notând că este puţin probabil ca această măsură să schimbe rezultatul alegerilor câştigate la limită de Traian Băsescu.

16 afișări
Imaginea articolului Presa străină comentează decizia CC privind renumărarea voturilor nule

Presa străină comentează decizia CC privind renumărarea voturilor nule (Imagine: Mediafax Foto)

"Curtea Constituţională a cerut vineri renumărarea voturilor anulate în scrutinul prezidenţial de duminică, o decizie care poate anula victoria la limită a preşedintelui Traian Băsescu", notează Wall Street Journal. Analiştii cred însă că este puţin probabil ca renumărarea voturilor nule să poată schimba rezultatul alegerilor, subliniază Wall Street Journal.

"Este puţin probabil ca această decizie să schimbe ceva fundamental, nu cred că se va demonstra existenţa fraudelor. Întrebarea-cheie este dacă instanţa va analiza doar aceste voturi sau va decide şi analizarea altora, vom vedea", declară Alina Inayeh, directorul Black Sea Trust.

Unii economişti cred că renumărarea voturilor nule reprezintă o deturnare de la cea mai importantă problemă a preşedintelui - numirea unui prim-ministru. "Întârzierile suplimentare nu sunt de bun augur, este o formă de deturnare a atenţiei, dar poate le oferă partidelor politice mai mult timp pentru încheierea unor acorduri", afirmă Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland.

"Decizia luată de Curtea Constituţională privind reexaminarea celor aproximativ 140.000 de voturi nule intervine după ce opoziţia l-a acuzat toată săptămâna pe Traian Băsescu de fraudarea alegerilor", comentează blogul Wall Street Journal.

"În pofida acuzaţiilor grave, locuitorii Bucureştiului nu par şocaţi. Majoritatea cetăţenilor sperau că alegerile vor permite depăşirea crizei economice, deblocarea ajutorului de la FMI şi îmbunătăţirea imaginii României, considerată cea mai coruptă membră a UE. Dar mulţi români spun că lucrurile s-au întâmplat cum se aşteptau - acuzaţii de fraude, disensiuni politice şi rezultate neclare", adaugă blogul WSJ.

"Curtea Constituţională din România a ordonat vineri reexaminarea buletinelor de vot declarate nule în scrutinul prezidenţial, pe fondul acuzaţiilor privind fraude masive. Curtea Constituţională poate decide fie validarea scrutinului, fie repetarea acestuia", notează Associated Press.

"Opoziţia social-democrată contestă rezultatul scrutinului, denunţând fraude majore. Curtea Constituţională a decis renumărarea celor 138.000 de buletine de vot declarate nule, cu mult peste diferenţa de doar 70.000 de voturi care a permis victoria lui Traian Băsescu", explică BBC News online.

"Curtea Constituţională din România a ordonat renumărarea celor 138.000 de voturi nule din scrutinul prezidenţial, dar, potrivit analiştilor, este puţin probabil ca un număr suficient de voturi anulate să fie validate şi să se schimbe rezultatul alegerilor", comentează publicaţia L'Express.

"Potrivit PSD, scrutinul a fost marcat de fraude masive, cum ar fi cumpărarea de voturi, votul multiplu şi falsificarea proceselor verbale. În total, 138.446 de buletine de vot au fost anulate, adică 1,32 la sută. În primul tur de scrutin, pe 22 noiembrie, fuseseră anulate 227.000 de voturi", notează Agenţia France-Presse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici