Presa străină scrie despre duritatea criticilor CE la adresa României

Comisia Europeană a criticat dur România pentru că nu manifestă suficientă voinţă politică în eforturile de combatere a corupţiei, principalul motiv al severităţii limbajului fiind "încercările de subminare" a Agenţiei Naţionale de Integritate, notează presa internaţională.

63 afișări
Imaginea articolului Presa străină scrie despre duritatea criticilor CE la adresa României

Presa străină scrie despre duritatea criticilor CE la adresa României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

România a fost criticată public pentru că nu îşi respectă angajamentul de luptă împotriva corupţiei, într-un raport al Comisiei Europene, notează New York Times în ediţia electronică. Pe de altă parte, Bulgaria a fost lăudată pentru intensificarea eforturilor de promovare a reformelor. Criticile la adresa României au provocat răspunsul imediat al preşedintelui Traian Băsescu, care a recunoscut că există probleme, dar că nu se poate spune că România nu îşi îndeplineşte obligaţiile de stat membru al UE.

"Principalul motiv al severităţii limbajului Comisiei pare să fie dat de nemulţumirea sa privind încercările de subminare a Agenţiei Naţionale de Integritate, care are rolul de a examina conflictele de interese şi de a ancheta persoanele care au acumulat în mod inexplicabil averi în România", continuă cotidianul american.

UE a criticat dur România pentru că nu depune suficiente eforturi în combaterea corupţiei, lăudând în acelaşi timp activitatea noului Executiv bulgar, observă şi Irish Times.

Comisia a cerut României să găsească cea mai adecvată modalitate legală de a restabili atribuţiile ANI, care, potrivit cotidianului irlandez, urma să fie o "armă majoră în lupta împotriva corupţiei şi conflictelor de interese, văzute ca fiind foarte frecvente în rândul politicienilor români". Curtea Constituţională şi legile care au fost ulterior adoptate de Parlament i-au anulat cele mai importante atribuţii, subliniază Irish Times. Deşi UE a anunţat că nu va impune sancţiuni financiare României, autorităţile de la Bucureşti se tem că Bruxelles-ul ar putea bloca o parte din ajutorul său de 20 de miliarde de euro, dacă nu se iau mai multe măsuri de combatere a corupţiei, comentează publicaţia.

UE consideră că politicienilor români le lipseşte voinţa politică de a continua reformele, încălcând astfel angajamentele asumate la aderare, informează Euronews, remarcând că, în ansamblu, Bulgaria a fost lăudată pentru eforturile sale în direcţia promovării reformelor şi eliminării corupţiei.

Publicaţia electronică EUObserver notează că rapoartele critice ale CE la adresa Bulgariei şi României ar putea duce la amânarea aderării celor două ţări la zona Schengen, programată să aibă loc primăvara viitoare.

În opinia parlamentarului german de centru-dreapta, Ingeborg Grassle, aceasta ar fi o concluzie logică, în special pentru că, în opinia ei, reducerea fondurilor UE nu reprezintă o metodă eficientă. "Cele două ţări au deja o rată de absorbţie foarte scăzută a fondurilor UE. Nu îi ajutăm prin blocarea lor. Dar sper că raportul este citit de Consiliul (de Miniştri) şi că el îl are în vedere în legătură cu integrarea în zona Schengen", a declarat ea.

Uniunea Europeană reproşează României că nu depune suficiente eforturi pentru a elimina corupţia, notează şi RFI. "Bruxelles-ul, care se arată indulgent faţă de Bulgaria evidenţiind eforturile Sofiei, consideră că legea română care reformează agenţia de luptă împotriva corupţiei (ANI, n.red.) este contrară angajamentelor asumate de Bucureşti", continuă sursa citată.

Într-un articol intitulat "Un pas înainte pentru Bulgaria, un pas înapoi pentru România", publicaţia New Europe remarcă faptul că Bulgaria este lăudată de Comisia Europeană pentru "voinţa puternică de a implementa reforme", în timp ce România, care înregistrează "importante deficienţe", potrivit raportului CE, nu dispune de suficient "angajament politic" pentru a sprijini reformele.

New Europe îl citează pe purtătorul de cuvânt al CE, care declară că nu este avută în vedere, "în această fază", suspendarea fondurilor UE pentru România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici