Presa suedeză publică din nou caricatura cu profetul Mahomed

Presa suedeză a publicat din nou, miercuri, o caricatură aparţinând artistului suedez Lars Vilks care îl înfăţişează pe profetul Mahomed cu un corp de câine, o caricatură care se află la baza unui complot de asasinare a acestuia, dejucat marţi în Irlanda.

56 afișări
Imaginea articolului Presa suedeză publică din nou caricatura cu profetul Mahomed

Lars Vilks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În semn de susţinere faţă de caricaturist, cotidianul suedez Dagens Nyheter (DN) a publicat pe prima pagină un material cu acest caz şi fotografia lui Vilks, în a doua pagină un editorial, iar în paginile interioare un rezumat, ilustrat cu o reproducere a caricaturii respective.

"Lars Vilks nu este singur în acest conflict. O ameninţare împotriva lui este o ameninţare împotriva tuturor suedezilor", scrie DN în editorial, făcând apel către "statul de drept suedez" să ofere caricaturistului "toată protecţia de care are nevoie".

Este vorba despre apărarea "împotriva unui atac care vizează unul dintre drepturile noastre cele mai fundamentale, libertatea de exprimare", argumentează cotidianul.

Tabloidul Expressen a publicat, de asemenea, caricatura, alături de portretul autorului.

"Expressen a hotărât să publice desenul din două motive: pentru a permite cititorilor să vadă această lucrare controversată şi pentru a apăra libertatea de exprimare, tot mai ameninţată", scrie tabloidul ca explicaţie la fotografii.

"O societate deschisă trebuie să arate că nu se supune ameninţării, că este pregătită să se lupte pentru libertatea ei de exprimare", se arată într-un lung editorial, publicat de tabloid.

Cotidianul Nerikes Allehanda, în regiunea Oerebro, la vest de Stockholm, a publicat desenul satiric al lui Lars Vilks, la 18 august 2007, pentru a ilustra un editorial asupra importanţei libertăţii de exprimare, declanşând o polemică în Suedia şi în străinătate.

O grupare aliată cu al-Qaida a oferit suma de 100.000 de dolari pentru asasinarea caricaturistului, iar marţi poliţia irlandeză a anunţat arestarea a şapte musulmani, suspectaţi că ar fi implicaţi într-un complot pentru a-l asasina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici