Preşedinta Coreei de Sud propune Parlamentului să găsească o cale prin care ea să demisioneze

Preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, implicată într-un scandal de corupţie, a cerut marţi Parlamentului să găsească un mijloc prin care ea să poate demisiona din funcţie şi să aleagă data pentru plecarea ei de la putere, însă opoziţia susţine că aceasta vrea să evite procedura de destituire, potrivit Reuters.

1431 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Coreei de Sud propune Parlamentului să găsească o cale prin care ea să demisioneze

Preşedinta Coreei de Sud propune Parlamentului să găsească o cale prin care ea să demisioneze

"Voi lăsa la latitudinea Parlamentului tot ceea ce ţine de viitorul meu şi în special de reducerea duratei mandatului meu", a anunţat ea într-un discurs televizat.

Choi Soon-Sil, o apropiată a preşedintelui Park Peun-Hye, este acuzată că s-ar fi folosit de prietenia cu Park pentru a interveni în politică şi pentru a solicita donaţii de la diverse companii. A fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere. În ultimele săptămâni din ce în ce mai multe persoane au făcut apel la demisia sa.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat, a respins oferta lui Park, catalogând această iniţiativă drept o stratagemă de a evita procedura de destituire, a anunţat agenţia Yonhap.

Park Kwang-on, un membru al Partidului Democrat, a spus că se pare că ea încearcă să întârzie procedurile.

"Aruncă mingea în terenul Parlamentului, când ar putea pur şi simplu că demisioneze" , a spus el.

"Ea cere Parlamentului să aleagă o dată pentru demisia ei, fapt despre care ştie că ar conduce la o discuţie cu privire la când să aibă loc alegerile prezidenţiale şi să întârzie totul", a mai spus acesta.

"Nu vrea ca Parlamentul să o destituie şi nu crede că Parlamentul poarte ajunge la un acord în curând, deci complică lucrurile şi încearcă să transfere o parte din vină Parlamentului", a declara un profesor sud-coreean de ştiinţe politice pentru Reuters.

Sâmbătă, sute de mii de sud-coreeni s-au adunat pentru cel de-al cincilea weekend consecutiv pentru a cere demisia lui Park. Organizatorii au spus că la protest au participat în total 1,5 milioane de persoane, în timp ce poliţia a estimat un număr de 260.000 de manifestanţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici