Preşedinta Lituaniei avertizează împotriva vânzării de tehnologii militare către Rusia

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a avertizat marţi împotriva unei "mistralizări" a politicii Uniunii Europene, criticând din nou Franţa pentru vânzarea unor nave Mistral Rusiei, relatează AFP.

462 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Lituaniei avertizează împotriva vânzării de tehnologii militare către Rusia

Dalia Grybauskaite, preşedinta Lituaniei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Asistăm la o mistralizare a politicii Uniunii Europene", a declarat Grybauskaite pentru postul public de radio LRT, făcând referire la contractul în valoare de 1,1 miliarde de euro, pentru care Franţa este criticată de occidentali.

"Valorile şi securitatea sunt trădate în favoarea afacerilor, regula «cumpără şi cucereşte» fiind aplicată" de Rusia pentru a diviza membrele UE, a declarat ea, parafrazând proverbul "dezbină şi cucereşte".

"Vânzarea de tehnologii militare Rusiei în circumstanţele actuale nu poate fi tolerată", a adăugat ea.

Declaraţia preşedintei lituaniene intervine în momentul în care miniştrii Afacerilor Externe din UE urmează să se întâlnească marţi la Bruxelles pentru a decide o eventuală înăsprire a sancţiunilor impuse Rusiei în cadrul crizei ucrainene, după prăbuşirea avionului malaysian.

Conform preşedintei lituaniene, o politică "indecisă" a UE constituie "o invitaţie directă pentru agresor de a fi mai agresiv pe viitor".

Statele baltice şi Polonia, care au aderat la UE şi la NATO după căderea comunismului, sunt preocupate de extinderea crizei în Ucraina.

"Nazismul nu a fost oprit în anii '90 şi asistăm în acest moment la şovinismul Marii Rusii, care conduce la lucruri precum un atac împotriva unui avion civil", a declarat Grybauskaite.

"Cei care au organizat, comandat şi livrat armament trebuie judecaţi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga", a adăugat ea.

Preşedinta Lituaniei urma să participe marţi, la Varşovia, la o reuniune a şefilor de stat din Europa centrală şi de Est (Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, România, Polonia şi Cehia), prevăzută iniţial înaintea summitului NATO din septembrie, dar în acest context internaţional, dedicată în special crizei din Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici