Preşedintele Afganistanului susţine că poate asigura apărarea ţării după retragerea trupelor SUA

  • Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, susţine că poate asigura apărarea ţării după retragerea trupelor SUA
  • Ashraf Ghani: "Demnele servicii de securitate şi apărare din Afganistan sunt capabile în totalitate să apere poporul şi ţara"
  • Joe Biden a anunţat că trupele SUA vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021
478 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Afganistanului susţine că poate asigura apărarea ţării după retragerea trupelor SUA

Sursa foto: Mediafaxfoto

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat, miercuri seară, că a discutat cu omologul său din SUA, Joseph Biden, despre planul retragerii trupelor americane, subliniind că serviciile de securitate afgane sunt pregătite să preia toate sarcinile în materie de apărare.

"Am discutat telefonic în această seară cu preşedintele Joseph Biden despre decizia SUA de retragere a trupelor din Afganistan până la începutul lunii septembrie. Republica Islamică Afganistan respectă decizia SUA şi vom colabora cu partenerii americani pentru a asigura o tranziţie uşoară", a declarat Ashraf Ghani, prin Twitter.

"În contextul în care ne îndreptăm spre următoarea etapă a parteneriatului nostru, vom continua să colaborăm cu partenerii noştri din SUA şi NATO în eforturile de pace aflate în curs", a precizat Ashraf Ghani.

"Demnele servicii de securitate şi apărare din Afganistan sunt capabile în totalitate să apere poporul şi ţara, ceea ce au făcut permanent şi pentru care naţiunea afgană va rămâne mereu recunoscătoare", a subliniat Ashraf Ghani.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat, miercuri seară, că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York şi Washington.

"A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001", a declarat Joseph Biden.

"Nu vom efectua o retragere în grabă. Vom face acest lucru în mod responsabil, deliberat şi în siguranţă. Retragerea se va desfăşura în deplină coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, care acum au mai multe trupe în Afganistan decât avem noi. Talibanii ştiu că dacă ne vor ataca, ne vom apăra, atât noi, cât şi partenerii, cu toate capacităţile de care dispunem", a subliniat preşedintele SUA.

"Nu putem continua ciclul prelungirii prezenţei noastre militare în Afganistan în speranţa că vom crea condiţii ideale pentru retragere şi aşteptând rezultate diferite. Sunt al patrulea preşedinte american care gestionează prezenţa militară în Afganistan. Doi republicani şi doi democraţi. Nu vreau să transfer această responsabilitate celui de-al cincilea preşedinte. A venit momentul să încheiem cel mai lung război al Americii. Este momentul ca trupele americane să revină acasă", a precizat Joseph Biden, subliniind că Statele Unite vor continua să ofere consultanţă serviciilor de securitate afgane şi vor menţine vigilenţa pentru a evita amplificarea terorismului.

Trupele Alianţei Nord-Atlantice care participă la misiunea din Afganistan vor fi retrase în acelaşi timp cu cele din Statele Unite, în septembrie 2021, a anunţat, la rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici