Preşedintele bulgar: Disputa cu România se va rezolva într-o manieră rezonabilă, europeană

Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, şi-a exprimat încrederea că disputa privind frontiera maritimă dintre Bulgaria şi România va fi soluţionată până la 15 aprilie, "într-o manieră rezonabilă, europeană".

422 afișări
Imaginea articolului Preşedintele bulgar: Disputa cu România se va rezolva într-o manieră rezonabilă, europeană

Preşedintele bulgar: Disputa cu România se va rezolva într-o manieră rezonabilă, europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele bulgar a amintit că Bulgaria şi România au semnat documente privind lipsa oricărei dispute teritoriale între cele două ţări, înainte de aderarea lor la Uniunea Europeană în 2007, relatează site-ul Novinite.com.

"România caută, evident, o soluţie rapidă la o problemă care nu este pe masă ca o pretenţie teritorială. Ministrul român de Externe vorbeşte despre o problemă nerezolvată, nu despre o problemă teritorială", a declarat Plevneliev într-un interviu acordat joi, potrivit cotidianului Sega.

"Probleme de acest fel, care există de 20 de ani, nu sunt pretenţii teritoriale şi nu pot fi rezolvate prin interviuri. Există un format specific, există o comisie interguvernamentală şi cu siguranţă îşi va face treaba", a continuat preşedintele bulgar. El a lăudat Ministerul bulgar de Externe pentru reacţia sa imediată la această problemă.

"Suntem vecini buni cu România şi acest lucru se va confirma prin acţiunile asupra problemelor de această natură care apar", a precizat Plevneliev.

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba de 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici