Preşedintele, despre violenţele din Franţa: O să le văd „first hand”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică la Bruxelles, că va merge în Franţa şi va vedea "first hand", la prima mână, protestele de acolo, întrebat dacă se aşteaptă la o reacţie la nivel european cu privire la violenţele de la Paris, aşa cum a fost în cazul României.

1815 afișări
Imaginea articolului Preşedintele, despre violenţele din Franţa: O să le văd „first hand”

Preşedintele, despre violenţele din Franţa: O să le văd "first hand"

"Nu, dar o să le văd, cum se spune, first hand probabil", a afirmat Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European, întrebat dacă a urmărit protestele violente din Franţa.

Chestionat dacă se aşteaptă la o reacţie la nivel european în legătură cu manifestaţiile violente de la Paris, cum a fost în cazul protestului din 10 august de la Bucureşti, şeful statului a replicat: "Ştiţi bine că eu nu comentez ce fac alţii în politica lor de sexcuritate internă. Fiecare cu abordarea. Eu voi comenta ce facem noi în România. Nu o să comentez ce fac francezii în ţara lor".

Declaraţiile lui Iohannis vin în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat, duminică, protestele violente de sâmbătă din Paris, în urma cărora cel puţin 19 persoane au fost rănite şi 40 de persoane au fost arestate, relatează BBC.

Poliţiştii francezi au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în Paris pentru a dispersa protestatarii care îşi manifestau dezacordul faţă de scumpirea carburanţilor, în a doua săptămână de manifestaţii.

„Să le fie ruşine celor care au atacat ofiţerii. Nu există loc de violenţe în Franţa”, a declarat Emmanuel Macron.

Peste 100.000 de persoane au protestat sâmbătă în 1.600 de locaţii din Franţa, a transmis Ministerul de Interne din Franţa. În Paris, 8.000 de persoane s-au alăturat manifestaţiei.

Având în vedere evenimentele violente din zona Champs-Élysées, peste 5.000 de ofiţeri de poliţie au fost trimişi pentru a supraveghea protestul. Autorităţile au ridicat bariere de protecţie pentru a împiedica accesul în palatul prezidenţial şi alte instituţii publice. Manifestanţii protestează faţă de scumpirea preţurilor carburanţilor după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a introdus taxe mai mari la combustibil.

Pe 26 şi 27 noiembrie, Klaus Iohannis va efectua o vizită la Paris, cu ocazia inaugurării Sezonului cultural România-Franţa, care are loc într-un an cu multiple semnificaţii: 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, precum şi celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici