Preşedintele Egiptului îl avertizează pe Trump să nu complice situaţia din Orientul Mijlociu, după decizia SUA de a muta ambasada din Israel la Ierusalim / Erdogan: Demersul lui Trump este "ilegal" / Reacţia dură a Iranului

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi i-a transmis omologului său american Donald Trump să nu complice situaţia din Orientul Mijlociu, după ce Trump l-a sunat pentru a discuta despre decizia de a muta ambasada SUA în Israel la Ierusalim, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1478 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Egiptului îl avertizează pe Trump să nu complice situaţia din Orientul Mijlociu, după decizia SUA de a muta ambasada din Israel la Ierusalim / Erdogan: Demersul lui Trump este "ilegal" / Reacţia dură a Iranului

Preşedintele Egiptului îl avertizează pe Trump să nu complice situaţia din Orientul Mijlociu, după decizia SUA de a muta ambasada din Israel la Ierusalim / Erdogan: Demersul lui Trump este "ilegal"

Potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Cairo, Sisi l-a avertizat pe Trump "să nu ia măsuri care ar submina şansele de pace în Orientul Mijlociu". Abdel Fattah al-Sisi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Donald Trump în regiune.

"Preşedintele egiptean a afirmat poziţia ţării privind păstrarea statutului juridic al Ierusalimului în cadrul referinţelor internaţionale şi a rezoluţiilor relevante ale ONU", se mai arată în comunicat.

Donald Trump, preşedintele SUA, intenţionează să adopte, miercuri, o ordonanţă executivă prin care va recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, dar, din raţiuni logistice, va amâna şase luni mutarea Ambasadei americane în acest oraş, potrivit unor surse din cadrul administraţiei de la Washington.

"Este clar acum că locaţia fizică a ambasadei americane nu este importantă pentru un acord de pace. Nu este un impediment pentru pace şi nu este un facilitator al păcii. După ce am încercat acest lucru timp de 22 de ani, recunoaşterea realităţii pare a fi un lucru important", a precizat un oficial al Casei Albe.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării va întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

Premierul Turciei susţine că demersul lui Donald Trump privind Ierusalimul este "ilegal"

Premierul turc Binali Yildirim a declarat, miercuri, că demersul preşedintelui american Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului ca fiind capitala Israelului este "ilegal" şi va inflama tensiunile deja existente între israelieni şi palestinieni, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

În cadrul unei conferinţe de presă la Seul, alături de omologul său sud-coreean Lee Nak-Yeon, Yildirim a spus: "Într-un fel sau altul, ambele situaţii vor fi decizii ilegale şi vor face ca problemele deja existente în regiune să fie de nerezolvat. Dacă preşedintele SUA nu ar face o declaraţie în această direcţie, acest lucru ar fi vital pentru viitorul regiunii şi pentru pacea globală".

Şeful guvernului de la Ankara a transmis că relocarea capitalei Israelului ar provoca tensiuni în regiune şi că ţara sa va continua să susţină Autoritatea Palestiniană.

"În Orientul Mijlociu, Ierusalimul este o regiune cu probleme foarte sensibile. Preşedintele Trump a făcut de asemenea o astfel de observaţie şi cred că aceasta este o problemă care ar trebui reconsiderată. În opinia mea, o astfel de decizie de a muta ambasada SUA la Ierusalim ar putea provoca din nou un conflict între israelieni şi palestinieni, care s-ar putea dezvolta într-un conflict între religii. Ierusalimul este un oraş foarte important pentru Islam, iar guvernul nostru speră că aceste tensiuni nu vor escalada. Întrucât un pas greşit ar putea provoca un conflict major la nivelul comunităţii internaţionale, trebuie să luăm măsuri pentru a opri acest demers", a mai spus Binali Yildirim.

Intenţia SUA de a muta ambasada din Israel este un semn de "incompetenţă şi eşec" - Ali Khamenei

Intenţia Statelor Unite de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este un semn de "incompetenţă şi eşec", a declarat miercuri ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Faptul că vor să anunţe Ierusalimul drept capitala Palestinei ocupate se datorează incompetenţei şi eşecului lor. În privinţa palestinienilor, SUA au mâinile legate şi nu pot avansa cu obiectivele propuse. Palestina va fi eliberată, poporul palestinian va fi victorios", a spus Khamenei.

Iranul este un vechi susţinător al grupărilor militante palestiniene în lupta împotriva Israelului. Liderul suprem iranian susţine că SUA vor să provoace un război în regiune pentru a proteja interesele Israelului.

"Oficialii guvernului american au spus că trebuie început un război în regiune pentru a proteja securitatea regimului sionist (n.a. - care susţine întemeierea unui stat evreiesc pe teritoriul Palestinei). Astăzi, din păcate, există conducători şi elite în această regiune care dansează pe muzica SUA: fac orice vor Statele Unite împotriva Islamului. Nu avem discordie cu naţiunile musulmane. Suntem în favoarea unităţii; dar dacă există persoane care sunt împotriva acestei unităţi şi care urmăresc războiul, îi avertizăm: rezultatul a ceea ce fac în regiune va fi, aşa cum spune Coranul, <<distrugerea proprie>>", a mai spus Ali Khamenei.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au intensificat în luna octombrie, când preşedintele american Donald Trump a anunţat că nu poate confirma respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce oricând.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici