Preşedintele Finlandei: "Aderarea noastră la NATO este din vina Rusiei"

  • Preşedintele Finlandei a învinuit Rusia şi războiul ei din Ucraina pentru că i-a împins ţara mai aproape de aderarea la NATO.
  • Sauli Niinisto a vorbit miercuri la Helsinki cu premierul britanic, Boris Johnson.
  • Anterior, Regatul Unit a semnat noi acorduri de securitate şi apărare cu Finlanda şi Suedia.
1869 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Finlandei: "Aderarea noastră la NATO este din vina Rusiei"

Sursa Foto - Hepta

Preşedintele Finlandei a declarat cine este responsabil pentru împingerea ţării sale mai aproape de aderarea la NATO: Rusia.

„Dacă Finlanda se va alătură NATO în viitorul apropiat şi Rusia se întreabă de ce, răspunsul va fi: Tu ai provocat asta – uită-te în oglindă”, transmite preşedintele finlandez, Sauli Niinisto. 

Rusia a avertizat în repetate rânduri Finlanda şi Suedia împotriva aderării la NATO, îndemnând alianţa militară să-şi închidă uşa noilor membri.  

Niinisto a afirmat că invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei a schimbat situaţia, deoarece sugerează că Rusia este „gata să atace o altă ţară vecină”.

„Pentru noi, aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui – ne-am dori doar să ne maximizăm securitatea”, a spus Sauli, argumentând că creşterea securităţii Finlandei nu este un joc cu sumă zero şi nu va diminua securitatea altcuiva, transmite Insider

Regatul Unit a semnat miercuri noi acorduri de securitate cu Finlanda  şi Suedia  pentru a consolida apărarea celor două ţări nordice împotriva Rusiei. Conform acordurilor, Marea Britanie, care are armament nuclear, s-a angajat să vină în apărarea Finlandei şi a Suediei dacă sunt atacate şi dacă vor solicita asistenţă.

Atât Finlanda, cât şi Suedia, care din punct de vedere istoric au fost nealiniate din punct de vedere militar, par să se alăture NATO în viitorul apropiat  pe măsură ce preocupările de securitate cresc pe fondul invaziei în curs de desfăşurare a Ucrainei de către Rusia.

Vorbind despre acest subiect în timpul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson la Stockholm luna trecută, prim-ministrul finlandez Sanna Marin a declarat: „Totul s-a schimbat de când Rusia a invadat Ucraina”.

Sondajele efectuate în urma invaziei Ucrainei de către Rusia au arătat un record de sprijin pentru aderarea la NATO printre suedezi şi finlandezi. Marţi, BBC News a raportat că cele două ţări scandinave s-ar putea alătura alianţei militare în câteva zile. 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici