Preşedintele francez îi va trimite regimului din Arabia Saudită o listă cu organizaţiile extremiste

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, miercuri, că va întocmi o listă cu organizaţiile extremiste care va fi transmisă Arabiei Saudite, după ce prinţul moştenitor a promis că va întrerupe finanţarea acestor structuri, relatează site-ul agenţiei Reuters.

197 afișări
Imaginea articolului Preşedintele francez îi va trimite regimului din Arabia Saudită o listă cu organizaţiile extremiste

Preşedintele francez îi va trimite regimului din Arabia Saudită o listă cu organizaţiile extremiste

Arabia Saudită finanţează grupări supravegheate de Liga Musulmană Mondială, cu sediul la Mecca şi care s-a ocupat timp de zeci de ani cu răspândirea unei ramuri extremiste a islamului - Wahhabismul - în întreaga lume.

"El (n.a. - prinţul moştenitor al Arabiei Saudite) nu a anunţat niciodată public, dar când am fost la Riad, luna aceasta, şi-a asumat un angajament, astfel încât să-i putem oferi o listă şi să oprească finanţarea. L-am crezut, dar voi urmări situaţia. Încrederea este construită pe rezultate", a spus Macron.

Prinţul saudit Mohammed bin Salman s-a angajat să modernizeze regatul şi să aducă o interpretare mai deschisă şi mai tolerantă a islamului. Au fost luate deja nişte măsuri pentru a relaxa restricţiile sociale din ţară, prin reducerea rolului poliţiei religioase şi prin permiterea concertelor publice. În plus, femeile vor avea dreptul să şofeze începând din 2018.

Liderul Ligii Musulmane Mondiale, Mohammed al-Issa, a declarat recent că obiectivul său este anihilarea ideologiei extremiste. "Trebuie să înlăturăm această gândire extremistă prin munca pe care o depunem. Trebuie să anihilam severitatea religioasă şi extremismul, care reprezintă punctul de intrare către terorism", a spus al-Issa.

Emmanuel Macron a mai anunţat că va continua demersurile pentru reducerea finanţării organizaţiilor extremiste din Qatar, Iran şi Turcia. Preşedintele francez va călători la Doha pe 7 decembrie, pentru a discuta problemele regionale. Qatarul şi-a îmbunătăţit legăturile cu Iranul de când Arabia Saudită şi alte state arabe au boicotat acest emirat, pe fondul presupuselor legături cu grupări islamiste.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici