Preşedintele Hassan Rohani salută o "pagină de aur" în istoria Iranului

Preşedintele Hassan Rohani a salutat duminică ridicarea sancţiunilor economice impuse Iranului, la o zi după intrarea în vigoare a acordului în dosarul nuclear cu marile puteri, şi şi-a exprimat dorinţa ca ţara sa să aibă un viitor mai puţin legat de petrol, relatează Reuters în pagina electronică.

890 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Hassan Rohani salută o "pagină de aur" în istoria Iranului

Preşedintele Hassan Rohani salută o "pagină de aur" în istoria Iranului (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Sfârşitul regimului sancţiunilor reprezintă totodată o regăsire a prestigiului Iranului şiit, într-un context în care rivalităţile dintre şiiţi şi sunniţi se exacerbează în regiune, prin războaiele din Siria şi Yemen, în care Teheranul luptă în mod indirect cu Arabia Saudită sunnită.

La prezentarea în Parlament a proiectului de buget pentru viitorul an fiscal iranian, care începe pe 21 martie, Hassan Rohani - un moderat, ales preşedinte în 2013 în baza promisiunii, între altele, de a reduce izolarea Iranului pe scena internaţională - a evocat o "cotitură" pentru economia iraniană, o mare producătoare de ţiţei care a fost aproape absentă pe pieţele internaţionale în ultimii cinci ani.

Încă de duminică dimineaţa, adjunctul ministrului Petrolului a anunţat că Teheranul intenţionează să-şi crească exprturile de petrol brut.

"Negocierile nucleare, care au reuşit prin sfaturile liderului suprem (ayatollahul Ali Khamenei) şi susţinerea ţării noastre, au fost cu adevărat o pagină de aur în istoria Iranului", a declarat Hassan Rohani.

"Acordul nuclear este o oportunitate pe care trebuie să o folosim pentru a ne dezvolta ţara, a îmbunătăţi bunăstarea naţiunii şi a crea stabilitate şi securitate în regiune", a adăugat el.

Cu câteva ore înainte de anunţarea oficială a ridicării sancţiunilor, Teheranul a anunţat eliberarea a cinci americani - inclusiv a şefului Biroului The Washington Post Jason Rezaian şi a pastorului Saeed Abedini - în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Statele Unite.

Active iraniene în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari care erau blocate vor putea să reintre în circuitul economic, iar întreprinderi internaţionale care nu aveau dreptul să coopereze cu Iranul vor putea să vândă automobile, avioane şi alte mărfuri pe această piaţă cu aproximativ 80 de milioane de locuitori.

- "Toată lumea este fericită"

Dezgheţarea relaţiilor - angajată în timpul preşedinţiei democratului Barack Obama - este privită, însă, cu ochi bănuitori de către opozanţii săi republicani, dar şi de principalii doi aliaţi ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu - Israelul şi Arabia Saudită.

Încă de sâmbătă seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat publicităţii un comunicat foarte critic.

"Nici măcar după semnarea acordului nuclear, Iranul nu şi-a abandonat aspiraţiile de a dobândi arma nucleară şi continuă să acţioneze pentru a destabiliza Orientul Mijlociu şi a răspândi terorismul în lume, încălcându-şi angajamentele internaţionale", se arată în comunicat.

Preşedintele iranian nu a ocolit opoziţia provocată de ridicarea sancţiunilor.

"Toată lumea este fericită, cu excepţia sioniştilor, nişte adepţi ai războiului care alimentează războaie confesionale în interiorul naţiunii islamice şi nişte radicali din Congresul american", a adăugat el.

Sâmbătă seara, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat în mod oficial că Iranul a aplicat toate măsurile prevăzute de acordul care-i încadrează activităţile în domeniul atomic, pe care l-a încheiat pe 14 iulie la Viena cu grupul P5+1 - cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite) plus Germania.

Directorul general al AIEA Yukiya Amano este aşteptat duminică în Iran, pentru a se întâlni cu Hassan Rohani şi directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), a anunţat sâmbătă Agenţia ONU.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif urma să revină duminică la Teheran.

La câteva minute după decizia AIEA, Barack Obama semna un decret prin care anula în mod oficial diverse sancţiuni impuse Iranului în domeniile bancar şi siderurgic, în timp ce Uniunea Europeană (UE) angaja un proces similar.

Anterior, Iranul a anunţat, prin ministrul Transporturilor, că intenţionează să cumpere 114 avioane civile de la Airbus.

Washingtonul va continua să menţină anumite sancţiuni impuse Iranului în legătură cu programul rachetelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici