Preşedintele Igor Dodon: Operaţiunea de pacificare de pe Nistru se desfăşoară la un nivel profesionist înalt

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a pronunţat pentru continuarea misiunii de pace în Transnistria sub egida Rusiei şi a precizat că această operaţiune se desfăşoară în parametri foarte buni, relatează site-ul Radio Chişinău.

772 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Igor Dodon: Operaţiunea de pacificare de pe Nistru se desfăşoară la un nivel profesionist înalt

Igor Dodon: Operaţiunea de pacificare de pe Nistru se desfăşoară la un nivel profesionist înalt

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Ulterior, Curtea Constituţională de la Chişinău a adoptat o hotărâre potrivit căreia "dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională."

"Încă o dată m-am convins că operaţiunea de pacificare de pe Nistru se desfăşoară la un nivel profesionist înalt şi îndeplineşte sarcinile prevăzute în Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova, care a fost semnat în anul 1992 de către Moldova şi Rusia. Cu 25 de ani în urmă, acest Acord a pus capăt războiului fratricid de pe malurile Nistrului", a precizat Dodon pe contul de Facebook.

Miercuri, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, Victor Moraru, a solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare ruse din Transnistria pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale.

"Sînt convins că Acordul din 1992 trebuie să funcţioneze în continuare în conformitate cu prevederile pe care le conţine. Operaţiunea de pacificare în formatul existent trebuie să se desfăşoare în continuare. Nimeni nu este în drept să împiedice rotaţia programată a pacificatorilor şi executarea sarcinilor ce le revin acestora privind menţinerea păcii în regiune", a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

Igor Dodon a acuzat Parlamentul de la Chişinău că vrea să destabilizeze situaţia din Transnistria.

"Sunt pregătiţi Guvernul şi majoritatea parlamentară să anuleze în mod unilateral acest acord şi să-şi asume răspunderea pentru destabilizarea situaţiei în regiune, pentru revenirea la situaţia care a anticipat semnarea Acordului?", a mai precizat Dodon.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici