Preşedintele interimar al Poloniei, fiul unui fost ambasador polonez în România

Preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, care asigură conducerea interimară a statului după moartea lui Lech Kaczynski, este fiul unui fost ambasador al Poloniei în România.

62 afișări
Imaginea articolului Preşedintele interimar al Poloniei, fiul unui fost ambasador polonez în România

Preşedintele interimar al Poloniei, fiul unui fost ambasador polonez în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a fost publicată pe site-ul jurnalistei Sanda Nicola (http://www.sandanicola.ro).

Zygmunt Komorowski a fost ambasador al Poloniei în România în perioada 1991 - 1992, conform site-ului oficial al Ambasadei poloneze la Bucureşti.

Potrivit biografiei oficiale a lui Bronislaw Komorowski, fostul ambasador, care a fost poet şi profesor la Universitatea din Varşovia, s-a născut în 1924 şi a absolvit Universitatea din Poznan, făcând parte din rezistenţa faţă de ocupaţiile sovietică şi germană din Polonia.

Bronislaw Komorowski, mareşal al Seimului polonez, a vizitat România în mai 2009, fiind primit de preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, conform site-ului ambasadei române la Varşovia.

El a preluat interimatul funcţiei de preşedinte al Poloniei sâmbătă, după ce preşedintele Lech Kaczynski a murit într-un accident aviatic produs în Rusia, împreună cu alte 95 de persoane, printre care se numărau soţia sa şi mai mulţi demnitari.

Istoricul Bronislaw Komorowski, în vârstă de 58 de ani, conduce Seimul polonez din noiembrie 2007, conform BBC News Online. "Fiu al unui conte, care a crescut în sărăcie, Komorowski reprezintă partidul orientat spre afaceri şi pro-european al premierului Donald Tusk, Platforma Civică", precizează BBC. Bronislaw Komorowski, desemnat de Platforma Civică drept candidat la alegerile prezidenţiale care urmau să aibă loc în toamna acestui an.

În urma decesului lui Lech Kackzynski, preşedintele interimar va trebui să convoace alegeri prezidenţiale anticipate.

Conform blogului Sandei Nicola, "contele Zygmunt Leon Komorowski (n.1925) a fost professor doctor în ştiinţe sociale, antropolog şi diplomat născut într-o veche familie nobiliară care a condus regiunea Zywiecczyzna timp de 200 de ani".

"Fost cercetător la Universitatea din Varşovia, acesta s-a specializat în sociologie şi antropologie culturală în Africa şi a scris mai multe cărţi despre continentul negru. Între 1991 şi 27 septembrie 1992, dată la care a şi murit, a fost ambasadorul Poloniei în România, dar foarte puţine documente amintesc de această ultimă etapă din biografia sa. Îl găsim în schimb în cartea cu pelerini de seamă care au călcat pragul Catedralei Mitropoliei din Iaşi, în 1991, alături de Ion Iliescu şi prinţul Dimitrie Sturza", mai scrie jurnalista pe blogul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici