Preşedintele iranian Hassan Rouhani îndeamnă la deschiderea unui nou capitol în relaţiile cu România

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a îndemnat marţi la deschiderea unui nou capitol în relaţiile dintre Republica islamică şi România, prin extinderea relaţiilor politice, economice şi culturale, relatează cotidianul Teheran Times în pagina electronică.

4311 afișări
Imaginea articolului Preşedintele iranian Hassan Rouhani îndeamnă la deschiderea unui nou capitol în relaţiile cu România

Preşedintele iranian Hassan Rohani îndeamnă la deschiderea unui nou capitol în relaţiile cu România (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit publicaţiei, Rohani a apreciat în cadrul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei române Lazăr Comănescu marţi, la Teheran, că este esenţială o extindere a cooperării şi interacţiunii economice în special în sfera energiei.

Preşedintele iranian a insistat asupra existenţei unor oportunităţi multiple care, în opinia sa, ar trebui folosite în vederea extinderii relaţiilor iraniano-române.

El a subliniat importanţa unei consolidări a relaţiilor în domeniile culturii şi turismului.

De asemenea, Rohani a denunţat terorismul drept o problemă internaţională şi a îndemnat la luptă împotriva acestuia.

La rândul său, Comănescu a declarat că România este hotărâtă să-şi extindă cooperarea cu Iranul în diverse domenii, potrivit Teheran Times.

Şeful diplomaţiei române a insistat asupra importanţei rolului Iranului în stabilizarea situaţiei în Orientul Mijlociu şi în lupta împotriva terorismului.

Din delegaţia română au mai făcut parte un consilier al premierului, şeful Camerei Române de Comerţ, oficiali de rang înalt din cadrul ministerelor Economiei şi Energiei şi reprezentanţi ai sectorului privat.

 Comisie Economică România-Iran

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a declarat marţi că Iranul şi România urmează să creeze o Comisie Economică comună în viitorul apropiat.

O foaie de parcurs a cooperării iraniano-române urmează să fie pregătită de către această Comisie, a anunţat Zarif într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român.

Cele două ţări au voinţa politică să-şi extindă cooperarea în diverse domenii, a adăugat el.

Vizita ministrului Comănescu şi a delegaţiei române va marca "un nou început" în consolidarea relaţiilor dintre Iran şi România, a apreciat şeful diplomaţiei iraniene.

Comănescu a adăugat că implementarea Planului cuprinzător comun de acţiune - acordul încheiat anul trecut cu marile puteri în dosarul nuclear - a deschis calea extinderii relaţiilor.

Iranul şi membrii Grupului 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania) au încheiat pe 14 iulie acest acord, care prevede o limitare a programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor occidentale impuse Republicii islamice în dosarul nuclear. Acordul a intrat în vigoare pe 16 ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici