Preşedintele iranian speră în depăşirea crizei siriene cu ajutorul "forţelor paşnice"

Noul preşedinte iranian Hassan Rohani s-a declarat convins, marţi, că omologul său sirian Bashar al-Assad va reuşi să depăşească situaţia de criză din ţara sa cu ajutorul "forţelor paşnice", a anunţat presa iraniană.

114 afișări
Imaginea articolului Preşedintele iranian speră în depăşirea crizei siriene cu ajutorul "forţelor paşnice"

Noul preşedinte iranian Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rohani s-a declarat "convins că, prin intermediul eforturilor forţelor benevole şi paşnice, marea naţiune siriană care rezistă va fi capabilă să depăşească complet situaţia actuală", a anunţat agenţia Isna, precizând că această declaraţie a noului preşedinte iranian reprezintă un răspuns faţă de felicitările adresate de Bashar al-Assad cu ocazia alegerii sale.

Hassan Rohani, care îl va succeda pe Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al Iranului la 3 august, şi-a exprimat speranţa că Teheranul şi Damascul vor avea "o cooperare economică şi politică globală", cu scopul de a "face faţă comploturilor inamicilor din regiune, inclusiv regimului sionist", adaugă Isna.

Iranul, aliat regional al Siriei, pledează pentru o soluţie politică în Siria, dar este acuzat de către rebeli şi ţările care îi sprijină că furnizează arme regimului sirian, acuzaţie dezminţită de Teheran.

Într-un alt mesaj adresat liderului Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, Rohani a afirmat că Iranul îi sprijină atât pe palestinieni, cât şi "naţiunea libaneză", subliniind "eforturile" formaţiunii şiite în favoarea frontului de rezistenţă antiisraelian, constituit din Iran, Siria şi Liban.

În iunie, după ce a fost ales preşedinte, Hassan Rohani a declarat că Guvernul de la Teheran va dezvolta relaţiile dintre Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat în ultimii ani, mai ales din cauza conflictului sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici