Preşedintele Iranului face o declaraţie provocatoare: "Actualul stat al Israelului nu este legitim"

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat într-un interviu pentru un post francez că "actualul stat al Israelului nu este legitim" şi că este necesar un vot, în rândul refugiaţilor de origine palestiniană, asupra restabilirii teritoriului de dinainte de 1948, relatează AFP online.

790 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iranului face o declaraţie provocatoare: "Actualul stat al Israelului nu este legitim"

Preşedintele Iranului face o declaraţie provocatoare: "Actualul stat al Israelului nu este legitim" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Actualul stat al Israelului nu este legitimm. De aceea, nu avem noi relaţii cu ei, pentru că noi nu considerăm acest stat legitim", a spus Rohani potrivit traducerii declaraţiilor preşedintelui iranian de către postul public de televiziune France 2.

"Noi credem că toate persoanele de origine palestiniană ce rătăcesc în străinătate este necesar să poată reveni, toate, pe pământurile lor. Este necesar să se organizeze alegeri sub supervizarea ONU, iar oricare ar fi rezultatul noi îl vom accepta", a adăugat el.

Invitat să precizeze la ce se gândeşte, Rohani a declarat că nu se referea la cele două state - unul israelian şi unul palestinian care să existe separat - ci "la unul singur".

"Noi spunem că toată lumea trebuie să se reunească şi să voteze, pe ansamblul teritoriului palestinian, aşa cum era el între frontierele sale de dinainte de 1948 (când a fost creat Israelul ca stat) (...). Noi spunem că toţi evreii, toţi musulmanii, toţi creştinii şi toate persoanele care sunt originare din Palestina şi care rătăcesc trebuie să poată să revină în Palestina", a continuat el.

Iranul, ostracizat mult timp, şi-a început reintegrarea pe scena internaţională, după ce Teheranul a semnat un acord istoric în domeniul nuclear cu marile puteri pe 14 iulie, la Viena.

Israelul, care consideră Iranul o ameninţare la adresa existenţei sale, denunţă neîncetat acest acord şi relegitimarea Republicii islamice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici