Preşedintele mexican propune dizolvarea unităţilor municipale de poliţie

Preşedintele mexican a propus joi dizolvarea unităţilor municipale de poliţie, infiltrate de crima organizată, şi înlocuirea acestora cu comandamente unice de poliţie în cele 32 de state ale Mexicului, ca răspuns la criza izbucnită în urma dispariţiei a 43 de studenţi.

202 afișări
Imaginea articolului Preşedintele mexican propune dizolvarea unităţilor municipale de poliţie

Preşedintele mexican propune dizolvarea unităţilor municipale de poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua măsură prevede trecerea celor "peste 1.800 de unităţi municipale de poliţie slabe, care pot fi corupte uşor de infractori, la 32 de corporaţii solide de securitate regională", a declarat preşedintele Enrique Peña Nieto, care a anunţat, într-un mesaj adresat naţiunii, o serie de reforme constituţionale ce vor fi prezentate luni Parlamentului.

"Mexicul nu poate continua astfel", a subliniat preşedintele mexican referindu-se la dispariţia şi probabil masacrarea a 43 de studenţi în urmă cu două luni în sudul ţării.

Preşedintele a mai anunţat un proiect de reformă care îi va permite Guvernului federal să controleze buna funcţionare a municipalităţilor şi, eventual, să le dizolve "când există indicii suficiente că autoritatea locală este implicată în activităţi de crimă organizată".

Mexicul a fost cuprins de indignare în ultimele două luni, după atacul din 26 septembrie de la Iguala, în statul Guerrero, unde poliţişti ce întreţin legături cu cartelul Guerreros Unidos au atacat 43 de studenţi ai şcolii normale Ayotzinapa.

Presupuşi asasini arestaţi în cadrul anchetei au afirmat că cei 43 de tineri au fost predaţi de către poliţişti locali cartelului, care i-a împuşcat şi ars, apoi le-a aruncat resturile într-un râu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici