Preşedintele Poloniei consideră că UE cu "mai multe viteze" va cauza destrămarea Blocului comunitar

Uniunea Europeană va deveni mai puţin atractivă pentru unele state membre dacă va implementa o viziune "cu mai multe viteze", iar Blocul comunitar se va destrăma în cele din urmă, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2540 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Poloniei consideră că UE cu "mai multe viteze" va cauza destrămarea Blocului comunitar

Preşedintele Poloniei consideră că UE cu "mai multe viteze" va cauza destrămarea Blocului comunitar

Integrarea mai profundă a zonei Euro este numită uneori o Europă "cu mai multe viteze", deoarece ar crea etape diferite de convergenţă în cadrul Blocului comunitar, format din 28 de membri. Polonia şi alte state din estul Europei se tem că această tendinţă ar putea să le reducă influenţa, sprijinul financiar şi competitivitatea.

"O diviziune a Uniunii Europene într-o uniune cu mai multe viteze nu va fi benefică ... politic şi nu va fi benefică din punct de vedere economic. După părerea mea, acest fapt va duce în cele din urmă la destrămarea Uniunii Europene", a spus Duda.

Preşedintele polonez a mai declarat că sprijinul acordat de UE ar putea eşua în statele membre care nu participă la o integrare mai profundă a zonei Euro, iar remarca acestuia sugerează că sprijinul Blocului comunitar ar putea fi afectat în Polonia.

"Dacă statutul de membru al UE devine tot mai puţin atractiv pentru ţările care sunt excluse din primul cerc decizional, atunci acest moment, în opinia mea, va reprezenta începutul efectiv al sfârşitului Uniunii Europene. Mai devreme sau mai târziu, statele care privesc astăzi UE în mod pozitiv ... se vor simţi respinse, iar sprijinul pentru UE va scădea, ceea ce va produce şi mai multe Brexit-uri", a mai spus Andrzej Duda.

Preşedintele Poloniei este un aliat al partidului eurosceptic Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare. De la câştigarea alegerilor în 2015, guvernul a avut mai multe diferende cu Comisia Europeană, ce variază de la refuzul de a accepta cotele obligatorii de relocare a imigranţilor la măsurile de reformare a sistemului judiciar şi cele împotriva mass-media.

Liderul francez Emmanuel Macron, unul dintre cei mai vocali susţinători ai integrării mai profunde în zona Euro, a declarat în luna august că Varşovia se îndreaptă în direcţia opusă Europei privind numeroase chestiuni şi că nu poate să dicteze viitorul Europei. Regimul polonez a respins acuzaţiile, spunând că Macron nu are experienţă şi este arogant.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici