Preşedintele rus l-a demis pe primarul Moscovei, aflat în conflict cu Kremlinul

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat marţi decretul prin care îl demite din funcţie pe puternicul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, aflat în conflict cu Kremlinul, relatează agenţiile ruseşti.

28 afișări
Imaginea articolului Preşedintele rus l-a demis pe primarul Moscovei, aflat în conflict cu Kremlinul

Preşedintele rus l-a demis pe primarul Moscovei, aflat în conflict cu Kremlinul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat marţi decretul prin care îl demite din funcţie pe puternicul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, aflat în conflict cu Kremlinul, relatează agenţiile ruseşti.

Lujkov conduce capitala Rusiei din 1992, iar în ultima perioadă a intrat în conflict cu Kremlinul.

Decretul ordonă ca Lujkov, în vârstă de 74 de ani, să fie "demis din funcţia de primar, deoarece a pierdut încrederea preşedintelui rus", precizează agenţia RIA Novosti.

În ultimele zile, în Rusia au circulat insistent zvonuri privind demiterea primarului Moscovei.

Iuri Lujkov declarase luni, într-o emisiune televizată, că nu va demisiona din proprie voinţă.

Decretul îl numeşte pe Vladimir Resin, adjunctul lui Lujkov, drept primar al Moscovei pentru a asigura interimatul.

Personalitate a politicii ruse, Iuri Lujkov a răspuns deschis luna trecută unei campanii mediatice şi criticilor emise la adresa sa de Kremlin.

"Baron" controversat al scenei politice ruse, fostul primar al Moscovei a trecut prin toate peripeţiile Rusiei post-sovietice. El a contraatacat, excluzând cedarea puterii.

"Nu îmi este teamă", a declarat el recent în faţa consiliului politic al partidului Rusia Unită pentru capitală, care i-a declarat sprijinul său.

Condus de Vladimir Putin, Rusia Unită este partidul majoritar care domină toate instanţele puterii în Rusia.

Mandatul lui Lujkov urma să expire anul viitor, cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale.

Mai multe emisiuni televizate l-au acuzat pe Lujkov că şi-a împărţit capitala rusă cu soţia sa, miliardara Elena Baturina.

Aceasta, pe care Lujkov neagă că ar fi favorizat-o în afacerile sale, a ridicat în câţiva ani un imperiu imobiliar şi în construcţii şi lucrări publice la Moscova, strângând o avere evaluată de revista americană de specialitate Forbes la 2,9 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici