Preşedintele sârb a dizolvat Parlamentul ţării, convocând alegeri anticipate pe 24 aprilie

Preşedintele sârb, Tomislav Nikolici, a dizolvat Parlamentul ţării, vineri, şi a convocat alegeri anticipate pe 24 aprilie, în contextul în care conservatorii de la putere încearcă să-şi consolideze poziţia pe fondul problemelor economice şi a tensiunilor create de miile de imigranţi din ţară.

375 afișări
Imaginea articolului Preşedintele sârb a dizolvat Parlamentul ţării, convocând alegeri anticipate pe 24 aprilie

Preşedintele sârb a dizolvat Parlamentul ţării, convocând alegeri anticipate pe 24 aprilie (Imagine: Ai Piclisan / Mediafax Foto)

Nikolici a declarat că a semnat, vineri, decretul pentru organizarea alegerilor anticipate, adăugând că doreşte coaliţiei de la guvernare condusă de Partidul Progresist sârb şi de premierul Aleksandar Vucici să câştige alegerile, convocate cu doi ani înainte de data la care erau programate, relatează agenţia de presă AP.

Vucici, un fost ultranaţionalist care s-a declarat, ulterior, în favoarea reformelor UE, a declarat că alegerile anticipate sunt necesare pentru ca un nou cabinet, în baza unui nou mandat, să creeze şi să implementeze reformele de care are nevoie Serbia pentru a deveni un stat membru al Uniunii Europene.

Majoritatea sondajelor estimează că populiştii lui Vucici vor obţine detaşat voturile necesare, în condiţiile în care opoziţia prooccidentală se confruntă cu diviziuni interne prea mari pentru a reprezenta o ameninţare serioasă.

Cu ocazia alegerilor anticipate, se aşteaptă candidatura grupărilor de extremă-dreapta, proruse, care nu au reuşit să participe la ultimele alegeri parlamentare din 2014.

"Opoziţia nu are nicio intenţie de a crea reforme", a explicat Vucici, adăugând că "s-ar putea întâmpla lucruri grave dacă guvernul actual va pierde susţinerea cetăţenilor".

Circa un milion de imigranţi au trecut prin Serbia în 2015 pentru a ajunge în ţări din vestul Europei precum Germania care se confruntă cu cel mai mare număr de imigranţi de pe continent.

Formaţiunile politice de extremă-dreapta au criticat felul în care guvernul sârb a gestionat criza imigranţilor pe teritoriul ţării, solicitând măsuri şi mai dure împotriva extracomunitarilor.

Partidele ultranaţionaliste au solicitat, de asemenea, ca Serbia să renunţe la planurile de aderare în UE şi să creeze legături mai strânse cu Rusia.

Grupările politice proruse au solicitat ca un referendum pe tema aderării Serbiei la NATO, mişcare pe care mulţi cetăţeni o dezaprobă, să fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile anticipate. Dar Vucici a explicat că un astfel de referendum nu este necesar, întrucât Sebia este un stat militar neutru şi nu va face parte din nicio alianţă militară.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici