Preşedintele sud-coreean anunţă că următoarele două luni sunt "critice" în vederea denuclearizării: Dacă vom reuşi, vom fi martorii unor schimbări considerabile în istoria lumii

Următoarele două luni sunt "critice" în vederea denuclearizării şi a restabilirii păcii în Peninsula Coreeană, a declarat luni preşedintele sud-coreean Moon Jae-In, pe fondul unor tratative pentru o întrevedere între Donald Trump şi Kim Jong-Un, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

458 afișări
Imaginea articolului Preşedintele sud-coreean anunţă că următoarele două luni sunt "critice" în vederea denuclearizării: Dacă vom reuşi, vom fi martorii unor schimbări considerabile în istoria lumii

Preşedintele sud-coreean anunţă că următoarele două luni sunt "critice" în vederea denuclearizării: Dacă vom reuşi, vom fi martorii unor schimbări considerabile în istoria lumii

"Acum avem o şansă extrem de preţioasă de a denucleariza Peninsula Coreeană, de a stabili un regim permanent de pace şi de a construi o cale comună de prosperitate pentru Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Vor avea loc schimbări importante, având în vedere faptul că urmează un summit Coreea de Sud-Coreea de Nord şi un summit SUA-Coreea de Nord. Dacă vom reuşi, vor fi martorii unor schimbări considerabile în istoria lumii, iar Coreea de Sud va juca un rol important", a spus Moon.

Liderul de la Seul a cerut eforturi susţinute pentru continuarea dialogului cu regimul nord-coreean, vorbind despre o oportunitate care nu trebuie ratată de ţara sa şi de comunitatea internaţională.

"Acum, lumea este atentă la abilităţile noastre. Soarta Coreei de Sud şi a Peninsulei Coreene depinde de modul în care reuşim să profităm de această oportunitate. Este o ocazie prea importantă pentru a o rata, nu doar pentru guvern, ci şi pentru naţiunea sud-coreeană. Sperăm să obţinem în aproximativ două luni o tranziţie excelentă, pe care lumea nu a reuşit să o realizeze până acum. De aceea, poate că nu suntem optimişti în ceea ce priveşte rezultatul şi rămânem atenţi în această situaţie. Susţinerea oamenilor va fi forţa noastră care ne va conduce spre succes, pe măsură ce vom depăşi factori externi imprevizibili", a mai spus Moon Jae-In.

La 10 martie, preşedintele american Donald Trump a precizat că tratativele cu nord-coreenii sunt în desfăşurare pentru a stabili data şi locul întâlnirii cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un. Preşedintele american a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean până în luna mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului.

O delegaţie condusă de către doi înalţi oficiali sud-coreeni s-a aflat la Washington pentru a informa Statele Unite despre discuţiile cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Chung Eui-Yong, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Coreei de Sud, a anunţat că liderul regimului de la Phenian şi-a exprimat disponibilitatea de a purta discuţii cu Statele Unite despre denuclearizare, "în cazul în care va fi garantată siguranţa regimului şi dacă ameninţările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate". Totodată, Kim Jong-Un a sugerat că Phenianul nu va mai efectua teste nucleare sau balistice dacă vor fi iniţiate discuţii cu SUA.

Presa nord-coreeană nu a transmis deocamdată niciun comentariu din partea regimului de la Phenian în privinţa unei întâlniri între Donald Trump şi Kim Jong-Un. Până în prezent, niciun preşedinte american nu s-a întâlnit cu un lider nord-coreean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici