Preşedintele Turciei a promulgat legea controversată care limitează consumul de alcool

Preşedintele turc Abdullah Gül a promulgat luni o lege controversată, dorită de Guvernul islamo-conservator, care limitează consumul, vânzarea şi publicitatea la băuturi alcoolice, în pofida unor manifestaţii ce afectează Turcia de 11 zile.

1435 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Turciei a promulgat legea controversată care limitează consumul de alcool

Preşedintele Turciei a promulgat legea controversată care limitează consumul de alcool (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele "a trimis Legea 6.497 la serviciile premierului pentru publicare" în Monitorul Oficial, a anunţat Preşedinţia turcă într-un comunicat.

Legea va intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Textul legii a fost prezentat în Parlament de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, în numele protejării sănătăţii populaţiei, şi a fost votat la 24 mai la capătul unei proceduri de o rapiditate rară.

Potrivit legii, vânzarea produselor alcoolice este interzisă în toate unităţile comerciale în intervalul orar 22.00-06.00, precum şi la orice oră în apropierea instituţiilor şcolare şi moscheilor. Mesaje amintind pericolele alcoolului sunt de-acum obligatorii pentru toate băuturile de acest tip.

De asemenea, sponsorizarea unor evenimente sportive sau de alt fel de către producători de băuturi alcoolice este interzisă, ca şi prezenţa imaginilor ce încurajează consumul de alcool difuzate în filmele de la cinematograf, serialele de televiziune şi videoclipurile muzicale.

Textul înăspreşte, de asemenea, măsurile luate în cazul conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzând o amendă de 700 de lire turceşti şi o suspendare de şase luni a permisului de conducere pentru orice şofer care prezintă un nivel al alcoolemiei mai mare de 0,05%. Cei a căror alcoolemie trece de 0,1% sunt pasibili de o pedeapsă de doi ani de închisoare.

În cursul dezbaterilor parlamentare, opoziţia laică a denunţat puternic o lege de o severitate excesivă care îi permite regimului să reglementeze comportamentul privat al populaţiei şi care islamizează societatea turcă.

Aprobarea acestui text controversat intervine în timp ce zeci de mii de turci ies în stradă de 11 zile pentru a cere demisia lui Erdogan, acuzat de alunecare spre autoritarism şi intenţia de a islamiza Turcia.

Legea face parte din principalele nemulţumiri ale manifestanţilor, numeroşi dintre ei consumând bere în stradă pentru a sfida ordinea morală pe care încearcă, potrivit lor, să o impună guvernul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici