Preşedintele ucrainean cere sprijinul Canadei pentru apropierea ţării sale de NATO

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a cerut, miercuri, Canadei să-l ajute să construiască legături solide cu NATO, o apropiere care nemulţumeşte Rusia.

272 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ucrainean cere sprijinul Canadei pentru apropierea ţării sale de NATO

Petro Porosenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu o zi înainte de începerea unei vizite în Statele Unite în cursul căreia Petro Poroşenko va încerca să obţină pentru ţara sa un "statut special" de aliat nemembru în Alianţa Nord-Atlantică, preşedintele ucrainenan a fost îndelung aclamat de către deputaţi şi senatori canadieni reuniţi într-o şedinţă comună, o onoare rară pentru un şef de stat aflat în vizită în Canada.

Canada, care are o diasporă de peste un milion de ucraineni, s-a arătat un aliat devotat al Ucrainei în criza cu Rusia.

"La summitul NATO (de la începutul) lui septembrie, am declarat voinţa ţării mele de a se apropia de NATO şi de a obţine un statut de aliat nemembru" în Alianţă, a declarat Petro Poroşenko în Parlamentul de la Ottawa.

"Contez într-adevăr pe sprijinul vostru" pentru a reuşi să obţin acest statut, a adăugat el.

În baza unui astfel de statut la NATO, Ucraina ar putea beneficia de livrarea unor tipuri de armament şi efectuarea unor schimburi de informaţii.

Prima vizită oficială a preşedintelui Poroşenko în Canada s-a desfăşurat în cea de-a doua zi de la ratificarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

La rândul său, premierul canadian Stephen Harper a amintit că ţara sa a fost prima din Occident care a recunoscut independenţa Ucrainei în 1991. El le-a cerut reprezentanţilor celor două ţări să accelereze lucrările în scopul încheierii unui acord bilateral de liber schimb.

Canada intenţionează să ofere un împrumut Ucrainei. În plus, Canada va furniza un ajutor umanitar suplimentar, a anunţat Stephen Harper.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici