Preşedintele Ucrainei denunţă ingerinţa occidentalilor, care susţin manifestanţii: "Sunt categoric împotriva celor care vin în ţară pentru a ne da lecţii"

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a denunţat, joi, "ingerinţa" occidentalilor, care susţin manifestanţii proeuropeni, ce contestă de o lună schimbarea sa de poziţie în privinţa integrării europene în favoarea unei orientări către Rusia.

239 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ucrainei denunţă ingerinţa occidentalilor, care susţin manifestanţii: "Sunt categoric împotriva celor care vin în ţară pentru a ne da lecţii"

Preşedintele Ucrainei denunţă ingerinţa occidentalilor, care susţin manifestanţii: "Sunt categoric împotriva celor care vin în ţară pentru a ne da lecţii" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

El a denunţat, de asemenea, "tentativele anticonstituţionale de preluare a puterii" de către opoziţie, care contestă în stradă regimul său de aproape o lună. "Este important să nu existe amestec în afacerile interne", a afirmat liderul ucrainean, în timp ce mai mulţi responsabili europeni, printre care fostul ministrul german de externe, Guido Westerwelle, şi adjunctul secretarului de Stat american, Victoria Nuland, s-au deplasat în mijlocul manifestanţilor din centrul Kievului în ultimele săptămâni.

"Sunt categoric împotriva celor care vin în Ucraina pentru a da lecţii", a adăugat preşedintele Viktor Ianukovici. El a lansat, de asemenea, un atac la adresa opoziţiei, pe care a acuzat-o că "încearcă să preia puterea într-un mod anticonstituţional" prin organizarea protestelor din Piaţa Independenţei.

"Sunt categoric împotriva politicienilor care lansează revoluţii. Să aşteptăm alegerile şi poporul îşi va exprima opinia", a adăugat el. Preşedintele a făcut referire la alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc în 2015, în timp ce opoziţia îi cere demisia şi organizarea de alegeri anticipate, după refuzul de a semna Acordul de Asociere cu UE şi reprimarea manifestanţilor de la Kiev.

De asemenea, preşedintele Ianukovici a subliniat că acordurile economice semnate marţi la Moscova nu sunt "în contradicţie" cu integrarea europeană a Ucrainei.

În acelaşi timp, el nu a exclus ca Ucraina să se alăture anumitor clauze ale Uniunii Vamale, proiectul iniţiat de Moscova pentru a menţine controlul asupra fostelor republici sovietice. "Guvernul ucrainean a primit documentele şi le examinează, iar ulterior vor fi trase concluzii privind clauzele cărora ne vom alătura şi în ce condiţii", a declarat preşedintele ucrainean.

Pe de altă parte, el a respins criticile opoziţiei privind creditul în valoare de 15 miliarde de dolari oferit de Moscova şi scăderea cu o treime a preţului la gazele naturale livrate de Rusia, afirmând că acest ajutor economic va permite relansarea economiei ucrainene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici