Preşedinţia afgană: Războiul NATO în Afganistan e fără scop şi iraţional

Războiul pe care NATO îl poartă de 11 ani în Afganistan este "fără scop" şi "iraţional", a declarat marţi Aimal Faizi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Hamid Karzai.

429 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia afgană: Războiul NATO în Afganistan e fără scop şi iraţional

Preşedinţia afgană: Războiul NATO în Afganistan e fără scop şi iraţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această declaraţie intervine în contextul deteriorării relaţiilor dintre autorităţile afgane şi coaliţia internaţională, preşedintele Karzai mutliplicându-şi, în ultimul timp, declaraţiile incendiare împotriva Statelor Unite, care conduc misiunea NATO în Afganistan.

Hamid Karzai a fost adus la conducerea Afganistanului de către occidentali, în primul rând de Statele Unite, după ce coaliţia militară condusă de Washington i-a îndepărtat de la putere pe talibani.

La 10 martie, şeful statului afgan a sugerat că Statele Unite au colaborat cu talibanii. Insurgenţii, comiţând atentate, servesc "retorica" americană, aprecia Karzai, în timp ce Chuck Hagel, noul secretar al Apărării, se afla la Kabul.

Luni, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a calificat acuzaţiile preşedintelui afgan "absolut ridicole".

Ca reacţie, Aimal Faizi, într-un comunicat publicat marţi, a cerut NATO, în numele "poporului afgan", să "definească motivul şi scopul pretinsului război împotriva terorismului".

"De ce, după un deceniu, acest război a eşuat să-şi atingă obiectivele, în timp ce a dus la pierderea a mii de vieţi nevinovate şi la distrugerea caselor?", s-a întrebat purtătorul de cuvânt al lui Hamid Karzai.

"În timp ce se ştie clar că sanctuarele teroriştilor se află în afara Afganistanului, de ce acest război continuă în case şi sate?", a continuat el.

Kabulul a acuzat Pakistanul, mai ales serviciile sale secrete, că îi finanţează pe talibani, cu scopul de a destabiliza Afganistanul. Refugiile rebelilor se află atât de o parte, cât şi de cealaltă parte a frontierei afgano-pakistaneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici