Presiunea Chinei asupra Coreei de Nord este "capitală", apreciază Obama

Rolul Chinei este "capital" în descurajarea Coreei de Nord de a-şi continua programul nuclear, a declarat joi, la Tokyo, preşedintele american Barack Obama.

400 afișări
Imaginea articolului Presiunea Chinei asupra Coreei de Nord este "capitală", apreciază Obama

Presiunea Chinei asupra Coreei de Nord este "capitală", apreciază Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Participarea Chinei la împingerea Coreei de Nord într-o direcţie diferită este capitală", a declarat şeful statului american într-o conferinţă de presă în capitala japoneză, unde a început un turneu asiatic.

"Coreea de Nord comite de mai multe decenii acţiuni provocatoare. Este cea mai izolată ţară din lume", a spus preşedintele.

"Nord-coreenii sunt pasibili de sancţiuni şi condamnări internaţionale mai mult decât orice ţară din lume", a adăugat el

"Cooperând cu Japonia, Coreea de Sud şi China, putem să exercităm şi mai multă presiune asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să se îndrepte într-o direcţie sau alta", a subliniat preşedintele Statelor Unite.

Aceste declaraţii au loc în contextul în care Washingtonul, Seulul şi Tokyo se tem că regimul de la Phenian ar putea să procedeze, în scurt timp, la al patrulea test nuclear.

Coreea de Sud a anunţat marţi că a detectat o intensificare a activităţilor într-o instalaţie nord-coreeană pentru teste nucleare, un semn care poate să sugereze că poate avea loc un test în orice moment, mai ales în contextul în care Barack Obama va efectua vineri o vizită la Seul.

Programul nuclear nord-coreean a atins un stadiu care-i permite să efectueze un test "atunci când doreşte", odată ordinul dat de către regimul stalinist, potrivit Guvernului sud-coreean.

În conferinţa de presă comună susţinută la Tokyo împreună cu Obama, premierul japonez Shinzo Abe a insistat asupra importanţei strângerii legăturilor între Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud vizând Coreea de Nord, care proferează ameninţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici