Prezenţa MILITARĂ chineză în Marea Chinei de Sud AMENINŢĂ pacea. China încalcă un pact încheiat în 2002

Manila a apreciat că o prezenţă militară şi paramilitară chineză în Marea Chinei de Sud reprezintă o ameninţare la adresa păcii în regiune, se arată într-un comunicat emis duminică de Ministerul filipinez de Externe.

14336 afișări
Imaginea articolului Prezenţa MILITARĂ chineză în Marea Chinei de Sud AMENINŢĂ pacea. China încalcă un pact încheiat în 2002

Prezenţa MILITARĂ chineză în Marea Chinei de Sud ameninţă PACEA. China încalcă un pact încheiat în 2002 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul filipinez de Externe Albert Del Rosario a făcut aceste declaraţii, citat într-un comunicat difuzat în cursul unui forum la care iau parte, la Brunei, în perioada 30 iunie-2 iulie, cele zece ţări membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi China.

"Domnul Del Rosario şi-a exprimat astăzi (duminică) îngrijorarea faţă de militarizarea tot mai puternică în Marea Chinei de Sud", se arată în comunicat, care evocă o "prezenţă masivă a unor nave militare şi paramilitare chineze" în zona economică exclusivă a Filipinelor, în jurul a două recife, Scarborough Shoal şi Second Thomas Shoal.

Şeful diplomaţiei filipineze apreciază că această prezenţă militară chineză "ameninţă eforturile de menţinere a păcii maritime şi stabilităţii în regiune".

Chinezii încalcă, pe de altă parte, un pact încheiat în 2002, prin care ţări riverane la mare s-au angajat să nu adopte măsuri susceptibile să sporească tensiuni, subliniază ministrul.

În acest pact de bună purtare semnat de statele din ASEAN şi China, aceste ţări se angajează totodată să îşi soluţioneze diferendele "fără să recurgă la ameninţare sau la utilizarea forţei".

"Ne reiterăm angajamentul în vederea unei soluţionări paşnice şi conforme regulilor dreptului internaţional", a adăugat Del Rosario.

Filipinele au sesizat, la începutul lui ianuarie, un tribunal ONU de arbitraj asupra contenciosului care le opune Chinei cu privire la suveranitatea insulelor din Marea Chinei de Sud, o iniţiativă pe care Beijingul a condamnat-o.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, o răscruce de drumuri maritime vitale pentru comerţul mondial, dar şi o potenţială rezervă de petrol şi gaze şi de importante resurse de peşte.

În afară de Filipine, Japonia, Vietnamul, Malaysia şi Brunei au, de asemenea, diferende teritoriale maritime cu China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici