Prima confruntare Obama-Romney, în cadrul unei săptămâni cruciale pentru alegerile din SUA

Preşedintele american în exerciţiu, Barack Obama, se va confrunta pentru prima dată, miercuri, cu Mitt Romney, într-o dezbatere de 90 de minute axată pe economie, la Denver, în Colorado (vest), urmărită de peste 50 de milioane de telespectatori.

367 afișări
Imaginea articolului Prima confruntare Obama-Romney, în cadrul unei săptămâni cruciale pentru alegerile din SUA

Prima confruntare Obama-Romney, în cadrul unei săptămâni cruciale pentru alegerile din SUA (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Evenimentul reprezintă o ocazie foarte bună, deşi riscantă, pentru candidatul republican la Casa Albă de a-şi relansa campania, după o lungă serie de sondaje care îl dau ca perdant, dincolo de marja de eroare.

Introduse în anii '60, dezbaterile au căpătat o importanţă istorică în alegerile prezidenţiale americane. Un pas greşit sau cea mai mică ezitare la un răspuns poate "îngropa" un candidat. Pentru cel care a rămas în urmă în sondaje, o lovitură este absolut necesară.

În apropierea acestei zile, fiecare tabără încearcă să valorifice calităţile adversarului, o strategie clasică specifică perioadelor dinaintea dezbaterilor, ce vizează limitarea aşteptărilor pentru a crea o surpriză.

"Preşedintele Obama este un orator înzestrat, considerat drept unul dintre cei mai talentaţi comunicatori politici din istoria recentă", a afirmat vineri Beth Myers, consilier al lui Mitt Romney.

"Ne aşteptăm ca Mitt Romney să fie un om de dezbatere pregătit, disciplinat, ofensiv", a afirmat în aceeaşi zi David Axelrod, cel mai apropiat consilier al lui Barack Obama. Dar "greutatea este pe umerii lui Mitt Romney pentru a explica modul în care o întoarcere la politica aflată chiar la originea crizei economice ar putea conduce la un rezultat diferit", a adăugat acesta.

"Cred că va spune multe lucruri inexacte", a declarat Mitt Romney referitor la Barack Obama, în timpul unui interviu la ABC, la 14 septembrie, lăsând să se întrevadă un schimb viu de replici pe tema redresării economice a SUA.

"Preşedintele trebuie să le spună oamenilor că situaţia a fost foarte dificilă încă de la începutul mandatului, că multe lucruri s-au schimbat, dar că rămân multe de făcut", a sugerat Bob Shrum, care l-a consiliat pe John Kerry în timpul campaniei sale, în 2004.

Dezbaterea de miercuri seară este prima dintr-o serie de trei, cu mai puţin de cinci săptămâni înainte de scrutinul de la 6 noiembrie. Alte două dezbateri vor avea loc la 16 octombrie la Hempstead (New York, nord-est) şi la 22 octombrie la Boca Raton (Floride, sud-est).

Cei doi pretendenţi la Casa Albă şi-au redus programul pentru a se pregăti pentru confruntare, preşedintele ajungând duminică în Nevada (vest), iar Mitt Romney aterizând luni seară la Denver.

"Dezbaterea prezidenţială din 3 octombrie este cel mai important eveniment politic din cariera politică a lui Mitt Romney", a afirmat Newt Gingrich, fost adversar al acestuia în cadrul alegerilor primare republicane.

Ca şi în 2008, această primă confruntare va fi moderată de jurnalistul Jim Lehrer, un veteran al dezbaterilor prezidenţiale.

Cei doi oameni politici, ambii licenţiaţi în drept la Universitatea Harvard, sunt comunicatori străluciţi, dar Barack Obama dă uneori răspunsuri considerate prea academice.

"Preşedintele Obama trebuie să vorbească mai concis. Are tendinţa de a vorbi prea mult", a explicat pentru AFP Alan Schroeder, autorul unei cărţi despre dezbaterile prezidenţiale.

Mitt Romney are avantajul de a fi participat de 19 ori la dezbateri în cursul alegerilor primare republicane, alături de competitori care nu au ezitat să atace dur trecutul acestuia de guvernator "moderat" al statului Massachusetts (nord-est).

"Pentru ca această dezbatere să-i fie utilă lui Mitt Romney, Barack Obama trebuie să se poticnească. Trebuie să spună ceva de nivelul celor «47 la sută» ai lui Mitt Romey”, a afirmat Leonard Steinhorn, professor la Universitatea Americană, făcând referire la afirmaţiile candidatului filmat fără ştirea sa în timp ce critica 47 la sută din americani pentru neplata impozitelor, înregistrarea fiind difuzată în septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici