PREMIERĂ  Prima ţară din lume care va oferi gratuit produse menstruale

  • Scoţia va deveni prima ţară din lume care va oferi gratuit produse menstruale.
  • Legislaţia, care a fost propusă iniţial de către Monica Lennon, deputat laburist, a fost aprobată în unanimitate de Parlamentul scoţian în 2020, potrivit Sky News.
3326 afișări
Imaginea articolului Prima ţară din lume care va oferi gratuit produse menstruale

Scoţia va deveni prima ţară din lume care va introduce o lege pentru a proteja dreptul la produse menstruale gratuite.

Luni, când va intra în vigoare Legea privind produsele pentru perioada menstruală, consiliile şi furnizorii de educaţie din Scoţia vor fi obligaţi prin lege să se asigure că orice persoană care are nevoie de ele are la dispoziţie produse sanitare gratuite.

Legislaţia, care a fost propusă iniţial de către Monica Lennon, deputat laburist, a fost aprobată în unanimitate de Parlamentul scoţian în 2020.

Lennon face campanie pentru a pune capăt sărăciei menstruale din 2016 şi a descris anterior proiectul de lege ca fiind atât „practic”, cât şi „progresist”.

„Sunt mândră că am fost pionier al Legii privind produsele pentru menstruaţie, care influenţează deja schimbări pozitive în Scoţia şi în întreaga lume”, a declarat ea.

„Autorităţile locale şi organizaţiile partenere au muncit din greu pentru a face din dreptul legal de a avea acces gratuit la produse menstruale o realitate. Le sunt recunoscătoare lor şi miilor de oameni care s-au implicat în întreaga ţară. Aceasta este o altă piatră de hotar importantă pentru militanţii pentru demnitatea perioadei menstruale şi pentru mişcările de bază, care arată diferenţa pe care o pot face alegerile politice progresiste şi îndrăzneţe. Pe măsură ce criza costului vieţii se instalează, Legea privind produsele periodice este un far de speranţă care arată ce se poate realiza atunci când politicienii se unesc pentru binele oamenilor pe care îi servim”, a spus ea.

Consiliile din Scoţia vor decide fiecare ce măsuri exacte vor fi puse în aplicare, dar vor avea obligaţia legală de a oferi „oricui are nevoie” acces la o gamă de produse „cu o uşurinţă rezonabilă”.

În prezent, tampoanele, absorbantele şi unele produse reutilizabile sunt finanţate în şcolile, colegiile şi universităţile din Scoţia.

Din 2017, aproximativ 27 de milioane de lire sterline au fost cheltuite pentru a oferi acces în mediile publice.

Secretarul pentru justiţie socială, Shona Robison, a declarat că asigurarea accesului gratuit la produse menstruale „este fundamentală pentru egalitate şi demnitate şi elimină barierele financiare în calea accesului la acestea”.

„Acest lucru este mai important ca oricând, într-o perioadă în care oamenii fac alegeri dificile din cauza crizei costului vieţii şi nu dorim niciodată ca cineva să se afle în situaţia de a nu avea acces la produsele menstruale”, a declarat Robison.

„Începând cu 2018, am întreprins o acţiune revoluţionară prin furnizarea de produse menstruale gratuite pentru elevele şi studentele din toate şcolile, colegiile şi universităţile noastre. Suntem mândri să fim primul guvern naţional din lume care ia astfel de măsuri”, a mai spus.

Produsele menstruale gratuite au fost implementate în toate şcolile primare şi secundare din Anglia la începutul anului 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici