Primarul Romei, Ignazio Marino, a demisionat, pe fondul unui scandal privind cheltuieli ilegale

Primarul Romei, Ignazio Marino, aflat în centrul unui scandal privind cheltuieli ilegale, a demisionat joi seară, precizând însă că are dreptul să revină asupra deciziei în cel mult 20 de zile, informează ziarul La Repubblica.

571 afișări
Imaginea articolului Primarul Romei, Ignazio Marino, a demisionat, pe fondul unui scandal privind cheltuieli ilegale

Ignazio Marino (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"Am luat decizia de a demisiona. (...) O fac în interesul Capitalei. Se ştie că demisia poate fi revocată în cel mult 20 de zile", a transmis Ignazio Marino joi seară, după o şedinţă a Consiliului Municipiului Roma.

Ignazio Marino este de câteva săptămâni în centrul unui scandal privind presupusa cheltuire a zeci de mii de euro din fonduri publice pentru dineuri private.

Marino a explicat că multe dintre dineurile incriminate au fost pentru întâlniri în scop profesional, dar a acceptat să achite 20.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor.

Ignazio Marino ar putea fi cercetat pentru deturnare de fonduri publice.

Într-un comunicat postat, anterior, pe pagina sa de Facebook, primarul de centru-stânga al Oraşului Etern a dat asigurări că este vorba despre cine sau prânzuri în interes de serviciu, dar că preferă să le ramburseze pentru a pune capăt polemicii.

"Prin acest gest, vreau să pun capăt polemicilor inutile şi suprarealiste din aceste ultime zile, care nu fac niciun bine Romei", a scris Marino.

O parte a presei italiene, care pare că adoră să-l critice pe Marino, a verificat toate notele de plată, în căutarea celei care să dovedească faptul că acesta a cinat cu soţia şi nu cu vreun ambasador ori om de afaceri.

Acest "cinagate" este ultimul episod dintr-un lung foileton ţinut de o parte a presei italiene despre gafele, eşecurile şi presupusele deturnări ale acestui fost chirurg, cunoscut până în prezent mai degrabă ca un om cinstit.

Fiat Panda

Ales în 2013 pentru un mandat de cinci ani, primarul a fost acuzat, mai întâi, că şi-a folosit fără permis de acces valid Fiatul Panda personal în centrul istoric. El este criticat, de asemenea, pentru că a interzis accesul maşinilor pe marile bulevarde care şerpuiesc printre forumurile antice şi că a limitat extinderea teraselor şi restaurantelor în pieţe şi pe trotuare.

Fostul profesor de chirurgie de la Universitatea Pittsburgh din Statele Unite a ieşit însă nevătămat din scandalul "Mafia capitale", cel mai mare care a afectat vreodată Roma şi care a scos la iveală o vastă reţea de corupţie implicând aleşi din toate taberele, inclusiv fostul primar de dreapta.

Papa însuşi a participat, la sfârşitul lui septembrie, la această ofensivă, dezminţind în termeni foarte categorici că l-a invitat vreodată pe Marino în vizita sa la Philadelphia.

Anumiţi comentatori se întreabă uneori ce justifică o asemenea campanie de denigrare a unui specialist recunoscut în domeniul grefării de organe, un ecologist de stânga care circulă cu bicicleta şi căruia-i plac navigaţia şi scufundările submarine.

Unii văd în ea o formă de răzbunare din partea tuturor celor care ar fi profitat de vasta reţea "Mafia capitale".

Însă alţii o consideră pur şi simplu preţul presupusei sale incompetenţe şi inacţiuni în faţa dezordinii dintr-un oraş ai cărui locuitori nu mai vor să suporte întârzierile mijloacelor de transport în comun şi mizeria de pe străzi.

Formaţiunea sa - Partidul Democrat, condus de către şeful Guvernului italian Matteo Renzi - pare să-l fi abandonat şi ea. Un deputat PD, Michele Anzaldi, i-a cerut în mod deschis demisia, într-un interviu publicat în ediţia de joi a ziarului La Repubblica, cotidianul roman apropiat centrului-stânga.

La sfârşitul lui august, Renzi l-a încadrat strâns pe Marino, punându-l alături de el pe prefectul Romei Franco Gabrielli să organizeze anul sfânt, Jubileul cerut de Papa Francisc, care urmează să atragă milioane de pelerini în capitala italiană începând din decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici