Primarul Varşoviei INTERZICE desfăşurarea paradei dedicate centenarului independenţei Poloniei

Primarul Varşoviei a interzis desfăşurarea paradei dedicate comemorării centenarului independenţei Poloniei care ar fi trebuit să se desfăşoare duminică, invocând riscurile producerii unor manifestări violente şi expresii de urâ, relatează Reuters.

1092 afișări
Imaginea articolului Primarul Varşoviei INTERZICE desfăşurarea paradei dedicate centenarului independenţei Poloniei

Primarul Varşoviei INTERZICE desfăşurarea paradei dedicate centenarului independenţei Poloniei

Parada este organizată parţial de grupurile naţionaliste de extremă-dreaptă, iar unul dintre acestea au anunţat că va încălca interdicţia.

”Varşovia a suferit deja destul din cauza naţionalismului agresiv”, a declarat primarul Varşoviei Hanna Gronkiewicz-Waltz.

”Aniversarea a 100 de ani de la independenţa Poloniei nu ar trebui să arate aşa şi să urmeze decizia mea de a interzice acest lucru”, a adăugat aceasta.

Unii dintre organizatorii paradei au anunţat că plănuiesc ca evenimentul să aibă loc indiferent de hotărârea primarului.

Nu înţelegen decizia primarului Gronkiewicz-Waltz... Chiar dacă tribunalele confirmă decizia sa, noi tot ne vom întâlni... Evenimentul va avea loc”, a afirmat Tomasz Dorosz, liderul Taberei Radicale Naţionale din Polonia, unul dintre grupurile implicate în organizarea evenimentului.

Evenimentul este organizat anual în capitala poloneză pe data de 11 noiembrie pentru a comemora aniversarea independenţei Poloniei, la sfârşitul Primului Război Mondial. Parada de anul trecut au fost marcate de manifestaţii rasiste şi confruntări cu protestatarii.

La începutul săptămânii Gronkiewicz-Waltz a anunţat că va lua în considerare interzicerea paradei ”dacă va exista orice expresie de ură”, potrivit cabnalului de televiziune polonez TVN24.

Biroul preşedintelui Poloniei Andrzej Duda a transmis că l-a invitat pe primul ministru Mateusz Morawiecki să discute despre acest lucru.

Duda a decis deja să nu participe la evenimentul care anul trecut a atras aproximativ 60.000 de persoane, inclusiv reprezentanţi ai grupurilor de extremă dreapta din Polonia şi Europa.

La acea vreme, participanţii au scandat lozinci anti-migranţioniste, dintre care multe au fost scrise şi pe pancarte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici